Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V českých obcích poblíž dolu Turów se začne měřit statika budov

Měřícím zařízením na zjišťování statiky domů budou v průběhu jara příštího roku opatřeny vybrané budovy v českých obcích poblíž polského hnědouhelného dolu Turów. Tříosé sklonoměry budou po dobu asi deseti let sledovat pohyb budov a jeho souvislost s těžbou v dole i s následnou rekultivací.

Nainstalovaná budou měřidla třeba v Oldřichově na Hranicích, ve Václavicích nebo v Heřmanicích. „Vliv dolu Turów se netýká pouze prachu, hluku a snižování hladiny podzemních vod. Nesmíme zapomínat ani na potenciální poškození objektů v sousedství dolu. Proto nyní zadáváme zakázku, jejímž cílem je nainstalovat dva tzv. tříosé sklonoměry na každou budovu, které budou mít za úkol kontinuálně sledovat jejich statiku a pohyb,“ uvedl Václav Židek (Piráti), radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Instalace měřidel je jednou z částí naplnění mezivládní dohody mezi Českou republikou a Polskem, z pohledu závazků Libereckého kraje.

Při hledání zájemců, kteří by si chtěli nechat měřidla na své domy nainstalovat, překvapivě narazil kraj na nízký zájem. Ač je měřič pouze malá krabička, zhruba formátu A5 a není potřeba žádný zásah do nemovitosti, stačí jej pouze nalepit nebo navrtat na dva šrouby, nepřihlásilo se moc zájemců. Nakonec budou tříosé sklonoměry na nemovitostech čtrnácti soukromých vlastníků a dalších pěti obecních objektech.

Dlouhodobě budou monitorovat stav budov. Přístrojem lze sledovat, zda se budova nerovnoměrně naklání. Probíhá průběžné měření pevných bodů a můžeme ho propojit s dalšími sbíranými daty a následně určit, zda některé škody souvisí s dolem a případné škody následně uplatňovat po vlastníku dolu,“ vysvětlil Židek. Odečty se dělají dálkově, každých pět minut a každoročně se nasbíraná data hodnotí. Měření potrvá minimálně deset let, po dobu těžení i po dobu rekultivace.

Nyní byla vypsána zakázka, která mimo jiné vyplývá i z podmínek darovací smlouvy mezi Libereckým krajem a PGE Foundation, jež oba subjekty uzavřely vloni. Hodnota věcného movitého daru není zatím známa, ale odhad činí více než 50.000 korun za jeden tříosý sklonoměr.

Darovací smlouvy je třeba uzavřít již nyní, abychom věděli, kolik sklonoměrů máme soutěžit,“ uzavřel radní Židek. Nainstalováno bude v první fázi 38 sklonoměrů, vždy dva na jeden dům, soutěžit se jich bude padesát a do budoucna chce kraj jejich počet zvýšit na sto. „Až lidé uvidí, že měření není nic dramatického, doufáme, že se připojí další,“ dodal radní.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky měření, statika objektů, důl Turów, mezivládní dohoda, Česko, Polsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V českých obcích poblíž dolu Turów se začne měřit statika budov  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.