Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve špatném až havarijním stavu je více než třetina mostů ve vlastnictví Liberce

Více než třetina mostů v Liberci, které patří městu, je ve špatném až havarijním stavu. Na sedmibodové stupnici, kdy jednička značí bezvadný stav, je na pátém až sedmém stupni hodnocení 50 ze 141 mostů.

„Dohodli jsme se, že na všechny mosty, které jsou od pátého stupně dál ze sedmi, zpracujeme projektové dokumentace na jejich opravu, případně znovuvybudování. A ty mosty, které jsou v úplně nejhorším stavu, což se letos týká Londýnské, tak přistoupíme k jejich realizaci," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO). Most v Londýnské ulici na silnici do Stráže nad Nisou by se podle něj měl opravovat v příštím roce, náklady radnice odhaduje na více než 30 milionů korun.

Pro příští rok radnice plánuje opravu ještě jednoho menšího mostu, který vede nad Doubským potokem v Kašparově ulici. Cena za jeho rekonstrukci by podle odhadu radnice neměla přesáhnout pět milionů korun.

Ve velmi špatném stavu, což je šestý stupeň, jsou v Liberci také například dva mosty přes Ostašovský potok v Křižanské ulici a na odbočce z Ostašovské ulice či 35 metrů dlouhý most v Proletářské ulici mezi Vescem a Doubím, který vede nad silnicí první třídy 35. Naopak v bezvadném stavu je jen devět mostů a ve velmi dobrém dalších 18.

To, že zhruba třetina mostů je ve špatném až havarijním stavu, platí v Liberci dlouhodobě a nedaří se tento počet snižovat, spíše naopak. „Městský rozpočet je velmi omezený a nemůžeme si dovolit veškeré finance alokovat pouze do opravy a údržby mostních konstrukcí, samozřejmě, ale vzhledem k těm číslům je evidentní, že kapitola na mostní údržby je pro nás bolestivá a majetek stárne rychleji, než jej stíháme rekonstruovat," řekl již dříve Šolc. Podle čtyři roky starého odhadu radnice by dohromady na obnovu mostů, které jsou od pátého do sedmého stupně, bylo potřeba zhruba 400 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, silnice, mosty, Liberec, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve špatném až havarijním stavu je více než třetina mostů ve vlastnictví Liberce  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.