Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hendikepovaní studenti mají díky přestavbám snadnější přístup do škol

Osm středních škol v Liberci a Jablonci nad Nisou prošlo stavebními úpravami, aby byly snadněji přístupné hendikepovaným studentům. Stavební úpravy umožňují nejenom snadnější přístup do škol, ale i třeba do učeben a také lepší přístup k výuce.

Úpravy ve školách v rámci projektu Školy bez bariér, byly prováděny v uplynulých čtyřech letech. V Liberci došlo k úpravám v gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické v Jeronýmově, na textilní škole v Tyršově ulici, na střední škole v Truhlářské a na průmyslovce na Masarykově. V Jablonci prošly úpravami budovy škol gymnázií U Balvanu a Dr. Randy, obchodní akademie na Horním náměstí a střední školy řemesel ve Smetanově ulici.

Projekt Školy bez bariér přináší úpravy celkem na osmi středních školách v Jablonci a Liberci. Jedná se odborné střední školy i gymnázia, které jsou příspěvkovými organizacemi Libereckého kraje. Díky stavebním úpravám se studenti s tělesnými i smyslovými handicapy dočkají lepšího zpřístupnění výuky,“ uvedl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Projekt se připravoval od roku 2017, v roce 2019 následovalo podání žádosti o dotaci do Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou. „Na projekty byly vyčleněny dotace ve výši 90 milionů korun,“ řekl Jiří Ulvr (Starostové pro LK), krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Stavební práce začaly v roce 2020 a v posledních třech školách odstartovaly v roce 2022. „Šlo o projekty, které byly stavebně náročnější, nebo bylo nutné přizpůsobit práci na nich podmínkám školy, třeba kvůli souběhu s jinými stavebními akcemi,“ doplnil Čeřovský. Poslední projekt byl hotov letos v červnu. Úpravy se týkaly jabloneckých gymnázií U Balvanu a Dr. Antona Randy a liberecké Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky školy, hendikepovaní, stavební úpravy, Liberec

Hendikepovaní studenti mají díky přestavbám snadnější přístup do škol  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.