Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přehrada v Liberci je odbahněná, rekonstrukce jde zatím podle plánu

V Liberci skončilo odbahňování opravované a vypuštěné přehrady Harcov, vytěžilo se z ní víc než 51.000 metrů krychlových nánosů. Další práce jdou zatím podle harmonogramu, uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Povodí je vlastníkem vodní nádrže vybudované před 120 lety. Přehrada je kulturní památkou a vypuštěná je od loňského podzimu kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi, vybudování podzemní štoly a odbahnění dna. Oprava za 388 milionů korun bez daně z přidané hodnoty potrvá do léta 2025. Po vyřazení projektu z evropského dotačního programu nákladnou opravu platí státní podnik zatím převážně ze svého rozpočtu, částečně mu letos přispěl jeho zakladatel. „Ministerstvem zemědělství bylo vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace na neinvestiční, to je opravnou část stavby spočívající v odbahnění nádrže ve výši 50 milionů korun na rok 2023," upřesnila Hana Bendová.

Spolu s odbahněním se podle mluvčí ke konci blíží také práce na opravě pravobřežní zdi podél promenádní cesty. Znatelně pokročila i oprava hráze. „Je dokončeno spárování vzdušního líce hráze a levá zeď kaskády včetně stabilizace přilehlého terénu za levobřežní zdí kaskády. Byl obnažen návodní líc hráze, odstraněn předsyp a byla zřízena dočasná ochranná jímka s rozdělovacím objektem zabraňující zaplavení staveniště," uvedla Bendová.

Hotová je také hrubá stavba vstupního domečku do nové štoly, montážní šachta a pod silnicí Blahoslavova pokračuje budování štoly. „Současně probíhá hloubení základů provozního objektu pro obsluhu, kde budou umístěny hlavní rozvaděče a náhradní zdroj elektrické energie. Z koruny hráze probíhá vrtání pro zpevňující injektáž hráze. Na levé spodní výpusti byla obetonována a ocelovými táhly ztužena přítoková štola, došlo k demontáži stávající technologie a částečnému vybourání prostupu pro nové strojní zařízení," řekla mluvčí povodí. Pracuje se také pod hrází na novém vývaru koryta a postupně se rozebírají a podepírají klenby bezpečnostních přelivů.

Stavební ruch neustane ani přes zimu, bude však v omezeném režimu. „Budou tak prováděny převážně práce spojené se suchými procesy, rozebírání konstrukcí a zemní práce. Nicméně v rámci stavby jsou uváděny do provozu postupná zimní opatření jako například skladování materiálu v temperovaných prostorách, jsou připraveny nádrže s vyhřívanou vodou pro injektážní práce, předpokládá se i zakrytování dílčích stavebních konstrukci s instalací průmyslových ohřívačů vzduchu," dodala Bendová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radek Petrášek/ČTK

Štítky ČR, stavby, voda, Povodí Labe, Liberec, přehrada, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehrada v Liberci je odbahněná, rekonstrukce jde zatím podle plánu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.