Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Prosečském hřebeni se uskuteční další naháňka černé zvěře

Myslivci na Jablonecku chystají další naháňku černé zvěře. Jejím cílem je snížení stavu přemnožených divokých prasat. Tentokrát se chystají do lesů na Prosečském hřebenu v úterý 26. prosince. Informoval o tom magistrát města Jablonce nad Nisou na svých facebookových stránkách.

Naháňka se uskuteční ve třech lečích v čase od 9 do 13 hodin. Zákaz vstupu se týká oblastí od Výzkumného ústavu strojírenského směrem ke skládce na Proseči, dále v lokalitě od ulice Široká a U Tenisu ve směru k rybníkům na Proseči a v oblasti od památníku u Liazu směrem na rozhlednu Proseč.

Místa budou označena a magistrát prosí veřejnost, aby dodržovala zákaz vstupu. Pohybovat se v lokalitě, kde myslivci loví, je nebezpečné.

Lovci budou při střelbě používat výkonné střelivo, které má smrtící účinek po celé dráze letu, smrtelné mohou být i odražené střely,“ vysvětlil již dříve ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Michal Švarc. Stejný zákaz vstupu do lesů totiž platil i na začátku listopadu, kdy se v Jablonci nad Nisou uskutečnila naháňka na Proseči i v oblasti Srnčího dolu. Za porušení zákazu vstupu hrozí pokuta až ve výši 10 tisíc korun.

S přemnoženou černou zvěří se Jablonec nad Nisou potýká už od roku 2021, kdy se o prázdninách zavřely lesy v lokalitě Srnčí důl. O rok později se vstup do lesů v nočních hodinách uzavřel od 1. prosince a proběhly dvě víkendové naháňky s úplnou uzavírkou na celé dny. Další naháňka se odehrála na začátku listopadu tohoto roku.

Město navíc pořídilo i odchytovou klec a instalovalo fotopasti. V létě roku 2023 se klec o pár metrů posunula v ulici Za Plynárnou a opět se spustila do provozu.

Během roku 2023 se od 1. dubna do konce října ulovilo nebo odchytilo do klece celkem 114 divokých prasat, při poslední naháňce myslivci odlovili osm divočáků.

Ohodnoť článek

Foto Drbna

Štítky naháňka, divoká prasata, přemnožení, Prosečský hřeben, Jablonec nad Nisou

Na Prosečském hřebeni se uskuteční další naháňka černé zvěře  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.