Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turistka uklouzla ve skalách. Lékař a záchranář za ní museli v podvěsu

Výlet do Jizerských hor skončil ve středu 27. prosince odpoledne pro německou turistku leteckou přepravou do liberecké nemocnice. Žena na výletě s přáteli uklouzla a vážně si poranila nohu. Protože se ale poranila v nepřístupném terénu, museli pro ni záchranář s lékařem v podvěsu z vrtulníku.

Výlet si osmičlenná skupina turistů naplánovala na kopec špičák u Oldřichova v Hájích. Když ale sestupovali po turistické stezce poloskalnatým terénem, zradilo je mokro. Starší ženě podklouzly nohy a bolestivé zranění ji znemožnilo jakoukoliv další chůzi.

Pomoc přichází v podobě Letecké záchranné služby Libereckého kraje. Na palubě vrtulníku je lékař, který shodou okolností mluví plynule německy a horský záchranář. Oba slaňují do velmi nepřístupného terénu. Délka slanění je poměrně velká – kolem 40 metrů,“ popsala na sociálních sítích průběh zásahu Horská služba ČR.

Ženu na místě muži vyšetřili, lékař nasadil medikaci a poraněnou dolní končetinu fixoval do vakuové dlahy. Následně vrtulník lékaře a ženu vyzvedl pomocí lanového podvěsu.

Podle lékaře, který byl na místě, šlo o velmi nepřístupný terén, kam se nebylo možné dostat jiným způsobem a zásah byl velmi náročný,“ potvrdil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev a doplnil: “Pacientka utrpěla středně těžké zranění a při vědomí byla převezena do liberecké nemocnice.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba ČR

Štítky zranění, zásah, Horská služba ČR, Zdravotnická záchranná služba LK, Liberecko

Turistka uklouzla ve skalách. Lékař a záchranář za ní museli v podvěsu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.