Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za pár dní se otevře nový parkovací dům. Za den stání zaplatíte 60 korun

Nový parkovací dům vedle budovy krajského úřadu v Liberci začne sloužit řidičům v úterý 2. ledna 2024. Uvnitř najdou 100 parkovacích míst, dalších 144 míst je určeno zaměstnancům úřadu a okolních institucí. Cena parkovného za jeden den je 60 korun.

Parkovací lístek bude zároveň umožňovat jízdu městskou hromadnou dopravu zdarma. Platit má na dobu 75 minut.

Nabídka využití jízdného do MHD zdarma v kombinaci s parkovacím lístkem bude pro cestující platit sedm dní v týdnu. V praxi řidič po zaparkování automobilu zmáčkne v automatu MHD tlačítko č. 3 za 0 korun a při případné kontrole se prokáže parkovacím lístkem i touto nulovou jízdenkou,“ vysvětlil Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Parkovací dům bude mít ve své správě Krajská správa silnic Libereckého kraje a otevřený bude nonstop. Šestipodlažní budova má dva vjezdy a výjezdy, jeden zdola od obchodního centra Forum, druhý z Náchodské ulice ve čtvrtém nadzemním podlaží. „K dispozici budou dvě rychlé a čtyři klasické dobíječky pro elektromobily. Současně jsou připravena k osazení dobíječkami ještě další 4 místa. Parkovací dům má také dobíječky pro elektrokola,“ dodal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Stavba parkovacího domu začala 10. října 2022 a hotová byla v polovině prosince letošního. Kromě dobíjecích stanic se stavba držela i ekologických trendů, a tak má například zelenou střechu nebo zde bude využívaná tzv. šedá voda. Parkovací dům postavilo sdružení Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Výsledná cena díla po uzavření sedmi dodatků ke smlouvě je 246.052.489,77 korun včetně DPH.

Parkovací dům je součástí celkové obnovy chátrajících budov a jejich okolí u krajského úřadu. Tyto objekty odkoupil v roce 2014 Liberecký kraj. Sídlil v nich dříve Výzkumný ústav textilních strojů. Prostory jsme rekonstruovali a nyní se tam nachází Liberecký podnikatelský inkubátor či Evropský dům. Na stavbu parkovacího domu naváže vybudování náplavky a parkové úpravy u krajského úřadu. Tím celý proces revitalizace dolního centra Liberce završíme,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). 

Na výstavbu parkovacího domu naváže projekt kultivace okolí sídla krajského úřadu a vybudování náplavky. Projekt počítá se zpřístupněním řeky a jejím včleněním do veřejného prostoru. Nově bude součástí revitalizovaného prostranství stánek občerstvení a veřejné WC, pak s posezením a zelení. „Kraj k náplavce obdržel 6 nabídek od potenciálních zhotovitelů. Maximální přípustná cena je 132.047.095,30 korun bez DPH,“ informoval náměstek Miklík.

Projekt výstavby parkovacího domu má od počátku kritiky, kteří jej považují za předražený a označují jej za zbytný. „Náplavka se zde už několik let slibuje, nechť se tedy vybuduje. Jenže samotná náplavka ubere ze stávajících parkovacích míst zhruba 30 z celkových 150. Proč se zde tedy buduje parkovací dům s kapacitou 244 míst?,“ ptá se městský zastupitel za Zelené Jindřich Felcman. Podle něj Liberecký kraj dlouhodobě prostor zanedbával. „Pokud by se dožilé panely za zlomek ceny nahradily novým povrchem a sousední parčík se dal do kupy, výsledek bude takřka totožný. Za zlomek nákladů,“ domnívá se Felcman.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky parkovací dům, stavba, dolní centrum, Liberec

Za pár dní se otevře nový parkovací dům. Za den stání zaplatíte 60 korun  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.