Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj chce jednat s Karlovou univerzitou o zámku v Zahrádkách

Liberecký kraj chce jednat s Karlovou univerzitou o vyhořelém zámku v Zahrádkách na Českolipsku, který už léta chátrá. I když pro něj kraj zatím nemá využití, hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nevyloučil, že by o rozlehlý areál mohl mít kraj zájem.

Zámek vyhořel na konci ledna 2003, univerzita na jeho obnovu peníze nemá a dotace se jí získat nepodařilo, teď ho nabízí prostřednictvím pražské realitní kanceláře I.E.T. Reality.

Areál je na prodej včetně více než sedmi hektarů pozemků, hospodářského dvora, domu správce a skleníků, Univerzita Karlova za něj chce 32,27 milionu korun. Počátkem příštího roku by se měla uskutečnit elektronická aukce, Liberecký kraj se do ní ale nezapojí. „Samozřejmě se obrátím na univerzitu s dotazem, kdybychom využití našli, jestli máme šanci o tom jednat. Já jsem v tom areálu byl asi před čtyřmi lety a je potřeba říct, že je v poměrně zuboženém stavu, že se tady bavíme nejen o nákupu, ale také o stovkách milionů na jeho využití," řekl Půta.

S návrhem, že by měl kraj zámek koupit, přišli poslanec Vít Vomáčka (ODS) a krajský zastupitel Libor Křenek (SPD). „Jejich návrh, aby tam byl hospic nebo domov důchodců, ale trochu odporuje současným trendům, kdy se tato zařízení spíš staví jako energeticky úsporné budovy, které mají rozumné náklady na provoz na rozdíl od budovy tady toho typu," dodal hejtman. Navíc už podle něj není zvykem "uklízet" seniory nebo postižené někam, kam se za nimi budou příbuzní složitě dostávat, když je budou chtít navštívit.

Zámek postavený ve druhé polovině 16. století vlastní univerzita od roku 1974. Měla v něm hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami. Škole sloužil pro výuku jazyků a byl cenným zdrojem peněz. Požár budovu zachvátil 30. ledna 2003 a rozšířil se tehdy na celou budovu. Z jedné z nejcennějších památek regionu zbyly jen obvodové zdi a více než rok do ní pršelo, než dostala alespoň provizorní střechu. Aby se zabránilo další devastaci, má objekt svého správce a škola pravidelně investuje do jeho údržby.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto investujpodjestedem.cz

Štítky ČR, památky, reality, správa, školy, vysoké, Zahrádky, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce jednat s Karlovou univerzitou o zámku v Zahrádkách  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.