Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Záchranáři měli na silvestra přes 100 výjezdů, policie řešila 7 trestných činů

, aktualizováno 1. ledna 2024, 11:18

Záchranáři v Libereckém kraji měli o silvestrovské noci přes 100 výjezdů, vážné zranění zřejmě neutrpěl nikdo. Hasiči likvidovali 11 menších požárů, z toho jeden na univerzitních kolejích v Liberci. Policie na tísňové lince přijala 139 telefonátů.

Byla to jedna z náročnějších nočních směn i oproti loňskému silvestru," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Zranění od zábavní pyrotechniky utrpělo pět lidí. „Jednalo se hned o první úrazy, které byly po půlnoci," uvedl Georgiev. Zhruba v deseti případech vyjeli záchranáři ke zraněným lidem pod vlivem alkoholu. „Potom jsme samozřejmě museli řešit i opilost, a to třikrát. Bylo i hodně napadení, asi osm nebo devět případů," dodal mluvčí záchranné služby.

Pro hasiče byl tento silvestr obdobně náročný jako předchozí. Před rokem za silvestrovskou noc likvidovali devět menších požárů, tentokrát 11. „Většinou šlo o požáry malého rozsahu ve venkovním prostředí a v jednom případě o zahoření pánvičky v Harcově na univerzitních kolejích," řekla zastupující mluvčí hasičů Petra Knížková. Ani tam ale nešlo o nic vážného. „Bylo to uhašeno ještě před příjezdem našich jednotek," dodala Knížková. Požár na univerzitních kolejích byl hasičům nahlášen kolem 04:00. První dnešní výjezd měli hasiči v 00:18 v Semilech, v části Podmoklice, kde hořel plastový kontejner.

Policisté měli rovněž rušnou noc, na tísňovou linku přijali mezi 18 hodinou a 6. hodinou raní 139 volání. „Mezi nimi převažovala oznámení o fyzickém napadání v domácnostech, ale i na veřejnosti. Nejvíce bylo fyzických útoků mezi rodinnými příslušníky. V Liberci jsme včera v podvečer v této souvislosti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví potom, co otec při rodinné hádce zranil svého dospělého syna nožem. Zranění byla naštěstí povrchová a muže neohrožovala na životě," informovala mluvčí Policie ČR Ivana Baláková.

Policisté řešili i stížnosti lidí na hlučné sousedy či hluk z odpalované pyrotechniky. V ulicích se projevovali také opilci. Například v Liberci rozbili dvě výlohy obchodů, poškodili osobní vozidlo a nebo garážová vrata. V Liberci v Mánesově ulici zase někdo vtipně zaparkoval uprostřed silnice osobní vůz a odešel od něj neznámo kam. Protože policisté jeho majitele nesehnali, nechali vůz odtáhnout.

Během silvestrovské noci jsme řešili mimo jiné celkem 7 trestných činů. Jednalo se o jedno nebezpečné vyhrožování, čtyři případy ohrožení pod vlivem návykové látky ( pro řízení pod vlivem alkoholu s následujícími výsledky dechových zkoušek: 2,63; 2,10; 1,56 a 1,48 promile). Dále o maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a také již zmíněné ublížení na zdraví při napadení syna otcem," vyjmenovala policejní mluvčí.

Kromě toho v čase od včerejší 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní zadokumentovali 25 přestupků, za dalších 15 přestupků uložili přestupcům pokutu. Vyjížděli celkem k 12 dopravním nehodám. 

Policisté zadokumentovali dva úrazy pyrotechnikou. „V Jablonci nad Nisou 79letému muži explodovala v ruce petarda a amputovala mu dva prsty a v Liberci utrpěl při zacházení se zábavní pyrotechnikou 14letý chlapec popáleninu na ruce. Okolnosti obou událostí prověřujeme," dodala Baláková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, neštěstí, zdraví, zábava, Nový rok, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři měli na silvestra přes 100 výjezdů, policie řešila 7 trestných činů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.