Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cena vody pro odběratele VHS Turnov stoupne v roce 2024 o osm procent

O osm procent stoupne od tohoto roku cena za vodu pro domácnosti z 22 obcí, které zásobuje VHS Turnov. Cena za metr krychlový jim oproti loňsku vzroste o 11 Kč na 148,99 koruny. Zdražení zahrnuje i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u vodného a stočného od ledna z deseti na 12 procent.

Pro čtyřčlennou rodinu bude představovat měsíční navýšení platby vodného a stočného jen cca 130 Kč," uvedl ředitel svazku VHS Turnov Milan Hejduk.

Kromě nárůstu DPH se do zdražení promítly i nárůst mezd pro pracovníky provozovatele vodohospodářské sítě, navýšení peněz na nutnou obnovu dožilé vodovodní sítě, zahrnutí provozních nákladů na novou čistírnu odpadních vod v Líšném i navýšení nákladů na čištění odpadních vod v Jilemnici.

VHS Turnov zásobuje vodou Turnov, Semily, Lomnici nad Popelkou, Jilemnici, Rokytnici nad Jizerou, Rovensko pod Troskami a dalších 16 obcí na Semilsku a Jablonecku. Společnost očekává, že bez daně vybere příští rok na vodném a stočném 265 milionů korun a z toho zhruba 137 milionů korun by mělo pokrýt její náklady. Zbývajících 128 milionů chce vydat zejména na obnovu vodohospodářského majetku, spolufinancování nově připravovaných investic i na plnění finančních závazků. Majetek VHS Turnov aktuálně čítá na 480 kilometrů vodovodů, 250 kilometrů kanalizací a 150 objektů.

Vodu od roku 2024 zdražují i další vodárenské společnosti, jež působí v Libereckém kraji. Největší z nich, Severočeská vodárenská společnost (SVS), bude mít cenu za vodné a stočné o 14 korun za metr krychlový vyšší než letos. Cena za 1000 litrů se tak zvýší o zhruba 11 procent na 142,34 koruny. Frýdlantská vodárenská společnost (FVS), která má odběratele ve Frýdlantském výběžku, cenu zvýší o 4,6 procenta na 153,48 Kč za metr krychlový.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, firmy, VHS Turnov, 2024, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena vody pro odběratele VHS Turnov stoupne v roce 2024 o osm procent  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.