Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rekonstrukce úřednické budovy Uranu v Liberci potrvá déle a bude dražší

Rekonstrukce úřednické budovy Uranu v Liberci potrvá o čtvrt roku déle a bude minimálně o šest milionů korun dražší. Cena za opravu sedmipodlažní budovy ve vlastnictví města tak přesáhne 142 milionů korun a práce potrvají do září. Zřejmě ale nepůjde o konečnou cenu ani termín.

Původní vysoutěžená cena byla 136 milionů korun, ale nyní jsme odhalili ještě nějaké další potřebné práce, zejména rekonstrukci elektroinstalace, která je dožilá. Takže jsme nyní schválili dalším dodatkem zvýšení ceny o šest milionů korun na 142 milionů korun a prodloužení stavby tím pádem o tři měsíce," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj budou ještě zvažovat, zda do stavby nezahrnou i kompletní rekonstrukci výtahů a sociálních zařízení, které také nejsou v dobrém stavu. To by cenu zvýšilo o dalších zhruba 12 milionů a dobu stavby prodloužilo až do konce listopadu.

Rekonstrukce budovy Uranu, která stojí na ulici 1. máje v sousedství autobusového nádraží, začala loni na konci letních prázdnin. Z úřednických budov Liberce je v nejhorším stavu. Původním záměrem bylo opravit jen fasádu, které ohrožovala okolí. Kolem kancelářské budovy bylo dokonce několik let ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Už při přípravě projektu rekonstrukce se ale ukázalo, že v nevyhovujícím stavu jsou i vnitřní části budovy postavené v roce 1969 a bude nutné jejich částečnou modernizaci zahrnout už do této stavby. Nová bude vzduchotechnika, elektroinstalace či ústřední topení.

Přestavbu čeká i přízemí, kde bude bude i nové zázemí autobusového nádraží. Podle Zámečníka se budou snažit, aby toto zázemí bylo v provozu ještě před dokončením rekonstrukce budovy. Zázemí autobusového nádraží je už skoro 30 let v provizorním objektu ze stavebních buněk.

Kvůli opravě se většina úředníků z Uranu přestěhovala do náhradních prostor. Sociální odbor a registr vozidel je v pronajatých prostorách budovy S tower, pracovníci odboru sociální a bytové politiky jsou v budově Nového magistrátu. V Uranu tak zůstala jen městská policie.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce úřednické budovy Uranu v Liberci potrvá déle a bude dražší  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.