Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kontroloři se zaměřili na prodej nebezpečných výrobků. Padaly pokuty

Osm pokut za jednadvacet tisíc korun udělili kontroloři za poslední čtvrtletí loňskému roku obchodníkům za prodej kosmetiky a hraček obsahujících zakázané a zdraví škodlivé látky. Pokutováni byli i prodejci e-cigaret za jejich nevyhovující značení.

S cílem prověřit prodej zboží, které je vyhlášené v systému RAPEX (evropský systém hlášení nebezpečných výrobků) jako nebezpečné, vyrazili kontroloři na dvacet šest šetření a prověřili 45 výrobků. „Dlouhodobě se jedná zejména o plastové hračky z hlediska obsahu nadlimitního množství esterů kyseliny ftalové v měkčených částech a kosmetické přípravky obsahující v seznamu přísad na obale zakázanou látku lilial případně jiné nepovolené látky,“ přiblížila mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS LK) Zuzana Balašová.  

Kontroly zaměřené na oblast elektronických cigaret provedli zaměstnanci KHS LK čtyřikrát. Zajímali se o správné značení a způsob jejich prodeje. Při dalších pěti kontrolách ověřovali výskyt 5 druhů elektronických cigaret a náplní do nich vyhlášených jako nebezpečné výrobky na trhu.

Za nebezpečné výrobky byly vyhlášeny elektronické cigarety a náplně do nich kvůli nesprávnému značení a chybějícím informačním letákům. Nejzávažnějším nedostatkem však bylo zjištění zvýšené koncentrace nikotinu přesahující povolenou hranici 20 mg/ml a přítomnost HHC nebo jejich derivátů HHC-P a HHC-O. HHC je kanabinoid, který působí omamně a jeho účinek je srovnatelný s THC, jenž nepříznivě ovlivňuje lidské zdraví. Má opojné účinky a způsobuje motorické nebo psychologické poruchy.

E-cigarety a náplně do elektronických cigaret mohou být uvedeny na trh pouze tehdy, pokud přísady jiné než nikotin, které se používají k výrobě e-liquidu nepředstavují riziko pro lidské zdraví v zahřáté nebo nezahřáté formě. V tržní síti se vyskytuje obrovské množství různých druhů a příchutí těchto výrobků, některé dokonce obsahují nepovolené látky. Mnoho z nich není otestováno, a proto jejich používání není bezpečné,“ vysvětlila Alena Machková, vedoucí oddělení předmětů běžného užívání KHS LK.

Zástupci hygieny kontrolovali dvaadvacetkrát také výrobce, dovozce, uživatele a tržní síť, kdy kontroly zaměřili zejména na ověření správnosti příslušné dokumentace a značení dozorovaných výrobků.

Značení výrobků bylo nedostatkem i na adventních trzích. Zaznamenali jsme prodejce přírodních mýdel, která byla bez jakéhokoliv označení a provozovatel současně nedoložil povinnou dokumentaci. Za uvedené nedostatky jsme uložili pokutu. Chybějící označení jsme ještě dále zaznamenali u prodejce dětského setu z ovčí kůže. Tento prohřešek jsme postoupili místně příslušné KHS, protože provozovatel nebyl z Libereckého kraje,“ dodala Machková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com, KHS LK

Štítky kontroly, nebezpečné výrobky, KHS LK, Liberecký kraj

Kontroloři se zaměřili na prodej nebezpečných výrobků. Padaly pokuty  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.