Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jablonci začnou s postupným kácením nemocných stromů

Od teď až do konce března budou v Jablonci nad Nisou na různých místech kácet nemocné a nebezpečné stromy na městských pozemcích. Poraženi budou velikáni i různé skupiny stromů. Nejpozději do konce roku 2025 je nahradí nová výsadba.

Práce přijdou na dvě stě tisíc korun a dotknou se řady lokalit, třeba Žižkova Vrchu, Doliny, Tyršových sadů, ulic Stavbařů, Na Výšině či Vysoké.

Například několik stromů bude poraženo v lesoparku na Žižkově vrchu. Konkrétně silně proschlý velký jasan, který je zřejmě napadený tak zvanou chalarou. „Je to onemocnění způsobující v posledních letech úhyn jasanů ve větším měřítku,“ říká Štěpánka Gaislerová, vedoucí odboru městské ekologie jabloneckého magistrátu. Ve stejném parku je nutné pokácet také ještě suchou osiku, dva silně proschlé modříny, dva javory napadené dřevokaznou houbou, borovici a smrk, u kterých odborníci rovněž zjistili infekci. „Vzhledem k velké návštěvnosti parku je nutné rizikové stromy odstranit. Náhradní výsadba pak proběhne nejpozději v roce 2025,“ připomíná Gaislerová.

Na Výšině odborníci porazí mohutný javor u řadových garáží, který je silně proschlý a na kmeni se na mnoha místech odlupuje kůra. Další velký a silně proschlý javor je v Tyršových sadech, který má narušenou stabilitu.

V ulici Stavbařů, poblíž domů čp. 4 a 6, roste problematických stromů hned několik. „Velký jírovec má bohužel mnoho dutin ve kmeni, v nichž vyhnívá dřevní hmota. Douglaska vyklání asymetrickou korunu k soukromému pozemku, dvoj kmen smrku má odlomený terminál, hrozí jeho rozlomení, a navíc je na kmeni patrný silný výron pryskyřice. A nakonec je tu třeba pokácet silně proschlý cypřišek,“ přiblížila Gaislerová.

Další kácení je naplánované do ulice Vysoké, kde je poblíž bývalé pošty ke skácení určená velká vrba napadená dřevokaznou houbou. Na Dolině u nových tůní je skupina suchých bříz a osik. „Konkrétní druhy stromů i jejich umístění v tomto prostoru konzultujeme s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, aby zůstal zachovaný přírodní charakter lokality Dolina,“ uzavírá Gaislerová. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kácení, plán, výsadba, Jablonec nad Nisou

V Jablonci začnou s postupným kácením nemocných stromů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.