Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtyři obce využily příspěvek na obnovu ordinací. Pomohlo to zajistit lékaře

Zatímco v některých obcích mají potíže se zajištěním obvodního lékaře nebo pediatra, v Novém Městě pod Smrkem je to naopak. Nejen, že tu mají obvodní lékaře, zubaře a na jaře má přibýt i dětský lékař.

Jsem rád, že u nás budeme mít takové malé zdravotní středisko. Lidé nebudou muset dojíždět kilometry daleko, což hrozilo potom, když skončil náš původní pan doktor. Ale obrátila se na nás přímo firma se zájmem u nás mít ordinace a lékaře a podařilo se problém vyřešit,“ popsal starosta Nového Města pod Smrkem Petr Černica (ANO).

Ordinace pro nové lékaře muselo město připravit samo, využilo k tomu své zdroje i dotaci z projektu Libereckého kraje, který na podporu primární péče v regionu v uplynulém roce poskytl celkem přes tři miliony a tři sta tisíc korun. Nové Město pod Smrkem využilo dotaci na rekonstrukci a vybavení dvou zubních ordinací v nebytových prostorech. Novou zubní ordinaci vybudovali díky příspěvku také ve Cvikově, v Příšovicích zrekonstruovali ordinaci zubaře a v Jablonném v Podještědí zajistili z příspěvku ordinaci pro praktického lékaře pro dospělé.

Dotační program na podporu primární péče jsme vloni vyhlásili poprvé. Umožnilo nám to mimo jiné i zrušení části lékařské pohotovosti v některých oblastech Libereckého kraje. Uspořené peníze jsme pak mohli využít na tuto podporu,“ vysvětlil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Z programu mohou obce žádat o peníze na vybavení ordinací, nákupy nemovitého majetku pro potřeby vybudování ordinace či provozní náklady na zakoupení a převzetí zavedení praxe novým lékařem. Vždy ale musí jít o primární péči.

Všechny připravené peníze vloni vyčerpané žadateli nebyly, a tak se přesunuly do dotačního programu na letošní rok. Tam i s navýšením o přebytek bude letos k využití pro zájemce připraveno cca 5,7 milionu korun. Obce mohu žádat příspěvek na podporu obcí praktických lékařů pro dospělé i praktických lékařů pro děti či na podporu ordinací zubních lékařů.  

Chceme tímto způsobem podpořit jejich úsilí zajistit primární péči v obci, což je v území velký problém,“ doplnil Richter.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky primární péče, podpora, ordinace, města a obce, Liberecko, Liberecký krj

Čtyři obce využily příspěvek na obnovu ordinací. Pomohlo to zajistit lékaře  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.