Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj se zaměří na bezpečnost ve školách, chystá dotační program

, aktualizováno 12. ledna 2024, 18:00

Liberecký kraj se zaměří na zajištění bezpečnosti ve školách, vytvořit chce i nový dotační program určený pro obce. Tématu se věnovalo vedení kraje už v prvních lednových dnech, ještě v lednu se bude problematice zajištění bezpečnosti na základních a středních školách v kraji věnovat na mimořádném jednání bezpečnostní rada kraje.

Zajištěním bezpečnosti v budovách škol se začal kraj víc zabývat v reakci na útok střelce, který 21. prosince na Filozofické fakultě UK v Praze zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Drtivá většina škol už ale podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) nějaká opatření zavedla v minulých letech. Obcím by měl s financováním takových auditů pomoci nový dotační program kraje, uvedl.

Ve dvou třetinách krajských škol už se podle hejtmana usktečnily prověrky v minulých letech, ve většině škol i nějaká bezpečností školení. „V letošním roce bychom chtěli v té zbylé třetině škol bezpečnostní audity také zařídit," dodal Půta. Kraj se chce podle něj také ve svých školách víc zaměřit na školení pedagogů a nácviku chování v krizových situacích.

Je třeba říct, že tragédii, jaká se stala na filozofické fakultě, se nikdy stoprocentně zabránit nedá. Podle mých zkušeností se ale na základní nebo střední školy člověk tak snadno jako do budovy jakékoliv univerzity nedostane," řekl hejtman. Základní a střední školy jsou podle něj většinou zamčené a do budovy musí někdo návštěvu pustit. „Chceme to ale prověřit, aby to tak bylo i na menších školách v malých obcích," dodal.

V Libereckém kraji je zhruba 440 mateřských a základních škol, do kterých chodí více než 56.000 dětí, bezmála 16.500 studentů je na 48 středních školách v kraji. Z toho samotný kraj zřizuje osm mateřských škol, deset základních a 36 středních škol, které navštěvuje dohromady bezmála 17.000 předškoláků a školáků. Dalších 6700 mladých lidí studuje na Technické univerzitě v Liberci. I tam řeší zajištění bezpečnosti. Detekční rámy ani ochranku u vstupů ale zatím neplánují, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, školy, kriminalita, střelba, obce, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se zaměří na bezpečnost ve školách, chystá dotační program  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.