Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Záchranná stanice Archa přijala vloni rekordní počet zvířat. Nejvíc bylo netopýrů či ježků

Uplynulý rok 2023 byl pro Záchrannou stanici Archa rekordní. Přijali největší počet zraněných zvířat v historii a také zaznamenali nejvyšší počet výjezdů na pomoc k volně žijícím zvířatům.

Pro pracovníky Archy byl jedním z nejnáročnějších. Ošetřili celkem 3033 zvířat, což je více než dvojnásobek jejich dlouhodobého průměru, kdy každoročně přijímají zhruba 1500 jedinců. Rekordní množství bylo také výjezdů k odchytům, kterých uskutečnili 539. Zpět do volné přírody se podařilo navrátit celkem 69 % přijatých zvířat.

Dvojnásobné navýšení počtu bylo způsobeno zejména zásahy u mimořádně početných kolonií invazních netopýrů hvízdavých. „Koncem léta jsme na dvanácti různých lokalitách v Libereckém kraji odchytili celkem 1523 netopýrů. Nejvíce jich bylo nalezeno v panelovém domě v Jablonci nad Nisou, kde jsme v jediném pokoji nalezli 499 netopýrů,“ říká Ivana Hancvenclová, vedoucí stanice. Další velký záchyt netopýrů byl také jako již tradičně v Krajské nemocnici Liberec, kde hledalo úkryt 449 těchto hmyzožravých letounů.

Neobvykle vysoký byl také příjem ježků, kterých přijali do záchranné stanice 146, nebo ptáků rorýsů obecných. Rorýsi byli nejčastějšími pacienty stanice na konci měsíce července, kdy venkovní teploty v Česku často přesahovaly 30 stupňů Celsia. „Rorýsi totiž často hnízdí v mezerách pod střechami a při vysokých teplotách se plechy na střechách natolik rozpálí, že mladí rorýsi, přestože ještě nejsou letuschopní, vyskočí ven a dopadnou na zem. K nám do péče se tak dostalo 71 jedinců tohoto druhu,“ vysvětluje Hancvenclová.

Pokousané labutě se vrátily do přírody

Dramatický příběh se váže k trojici labutí, které utrpěly vážná zranění po kousnutí neznámou šelmou. „Sourozenci měli rány po kousnutí a stržené velké plochy kůže na různých místech těla. Denní ošetřování naštěstí snášeli velmi dobře a rány se po měsíci zhojily natolik dobře, že labutě mohly být vráceny zpět do přírody,“ přibližuje případ vedoucí stanice. Vyléčena byla také dospělá labutí samice, kterou neznámý člověk postřelil na Markvartickém rybníce v Jablonném v Podještědí.

Dalším zajímavých případem byla záchrana mláděte lišky, které zapadlo do meliorační skruže na louce pod vrchem Javorník. „Skruž byla bez jakéhokoliv zabezpečení, navíc skrytá v křoví a v úrovni s terénem. Další podobně nebezpečné skruže jsme našli v okolí. Spolu s liščetem leželo v této pasti též uhynulé srnče. Situaci jsme zdokumentovali a předali podnět na Magistrát města Liberec, který přiměl majitele pozemku skruže zabezpečit,“ doplňuje Hancvenclová.

Asi nejexotičtějším druhem, kterému v Arše v loňském roce pomohli přežít, byl leguán zelený. „Dostali jsme telefonát, že nějaká exotická ještěrka okusuje třešně na zahradě jednoho rodinného domu v Horním Hanychově. Odchyt nebyl úplně jednoduchý, protože leguán šplhal na nejvzdálenější tenké větve mimo umístěnou odchytovou síť. Nakonec se nám ho podařilo ulovit a dočasně jsme ho ubytovali u nás v Arše,“ popsala Hancvenclová.

Majitel leguána se později přihlásil a byl překvapený, že zvíře přežilo v dobré kondici několik týdnů na útěku. V tu dobu se totiž noční teploty pohybovaly dlouhodobě kolem 5 stupňů Celsia, takže už nedoufal, že by se jeho mazlíček mohl najít živý.

Ohodnoť článek

Foto Záchranná stanice Archa Liberec

Štítky Záchranná stanice Archa, rekordní rok, 2023, Liberec

Záchranná stanice Archa přijala vloni rekordní počet zvířat. Nejvíc bylo netopýrů či ježků  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.