Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cyklodopravu podpoří letos Liberecký kraj 14 miliony korun

Cyklodopravu podpoří letos Liberecký kraj 14 miliony korun, je to o 2,2 milionu méně než v loňském roce. Peníze z dotačního programu poslouží na výstavbu a opravy cyklostezek, ale znovu také na podporu sdílených kol ve městech.

Dalších více než 30 milionů dá ale kraj do výstavby cyklostezek mimo tento program. Informoval o tom náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Podpora cyklodopravy patří k prioritám kraje, loni na ni bylo přes 32 milionů korun.

Cyklistika se těší stále větší oblibě, proto nesmíme zapomínat na vytvoření kvalitní infrastruktury pro sportovce a turisty. Není to jen otázka pohodlného svezení, ale také bezpečnosti. Je v zájmu všech, aby cyklisté měli dostatek prostoru, a nedocházelo tak ke zbytečným kolizím s motorovými vozidly," doplnil Sviták. I proto je podle něj největší objem peněz z dotačního programu - 6,5 milionu korun - určen právě na výstavbu nových úseků. Kraj ale od loňského roku podporuje také údržbu a rekonstrukce cyklostezek.

Výrazně se podle Svitáka změnil přístup Libereckého kraje v případě páteřních cyklotras, jako je Cyklostezka Odra-Nisa, Greenway Jizera, Cyklostezka sv. Zdislavy nebo Cyklostezka Ploučnice. „Ve stále větší míře přebírá Liberecký kraj gros těch činností na sebe," řekl hejtmanův náměstek. V současné době se podle něj připravuje například další úsek Greenway Jizera. „Teď byla podávána žádost o dotaci na úsek z Turnova do Svijan a předpokládám, že tu stavební část přebereme," dodal.

Totéž platí podle Svitáka na Cyklostezce Ploučnice, pro úsek okolo Novin, a na Cyklostezce sv. Zdislavy. „Tam už byl dokončen úsek z Bílého Kostela a pokračujeme v projekční činnosti na úsek v okolí Jablonného v Podještědí, kde řešíme nějaké dílčí problémy při přechodu silnice první třídy," doplnil. Kraj se podle náměstka snaží hlavně z malých obcí sejmout břímě budování takto složitých a finančně náročných staveb.

I v letošním roce kraj podpoří sdílená kola ve městech, poprvé tento dotační program otevřel loni. K dispozici budou stejně jako v loňském roce tři miliony korun. Loni dotaci využily jen Jablonec nad Nisou a Liberec, které získaly po půl milionu korun. Letos mohou žádat až milion. „Jeden rok je krátká doba, na to aby se to vyzkoušelo, proto jsme se rozhodli program zopakovat," řekl Sviták. O dotaci z programu mohou žádat větší města, kde podle náměstka dává tento způsob dopravy větší smysl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, doprava, správa, cykloturistika, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklodopravu podpoří letos Liberecký kraj 14 miliony korun  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.