Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odlišná cena roční jízdenky v MHD v Liberci pro žáky a studenty po měsíci skončí

Pouze měsíc bude v MHD v Liberci platit rozdílná cena za roční jízdenku, kterou platí žáci od šesti do 18 let a kterou hradí studenti ve věku 18 až 26 let. Od února bude i pro tyto studenty za 990 korun, v lednu si ji kupují za dvakrát vyšší cenu - 1995 korun.

O změně tarifu informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Zjednodušujeme tarify, aby to bylo přehlednější, jednodušší," řekl primátor.

Studentům ve věku od 18 do 26 let, kteří si koupí celoroční jízdenku v lednu, budou podle primátora rozdíl kompenzovat. K úterý bylo takových studentů 76. „Odhadujeme, že do konce měsíce jich bude stovka, takže potom budeme řešit s KORIDEM (koordinátor veřejné dopravy v kraji) způsob refundace," dodal primátor.

Nové tarify začaly v liberecké MHD platit od letošního 1. ledna. Před tím byla cena zlevněné celoroční jízdenky stejná jak pro žáky, tak i pro studenty nad 18 let věku - 912 korun. Zatímco pro děti do 18 let šlo od ledna o devítiprocentní nárůst, u starších studentů o 119 procent. Cena za roční jízdenku pro dospělého stoupla z 3650 na 3990 korun.

Liberec od ledna zdražil kromě předplacených časových kuponů i jednorázové jízdné. Za základní jízdenku s hodinovou dobou platnosti nyní radnice bere elektronickou, u níž cena stoupla z 24 na 28 korun, cena za papírovou zdražila z 24 na 34 korun. I při nákupu elektronické jízdenky v automatech, které jsou v autobusech a tramvajích, ale na začátku roku cestující platili 34 korun. Primátor již dříve uvedl, že šlo o chybu.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberec

Štítky ČR, správa, MHD, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jenda Pařízek

tvl to jsou důvody to by jeden zvracel.vrámci zjednodušení počtu tarifů zavedeme pouze jeden a to za deset tisíc ročně.chtěj aby lidi víc využívali mhd ale podmínky pro to vůbec nenastavujou.předraženej parkovací dům (kde využijete i kánoi) v centru hned vedle dalšího dvojdomu kterej je za určitých podmínek zadarmo.předražený jízdný(oproti praze kde za o trochu vyšší cenu jste schopný přejet celou prahu x různými dopravními prostředky).

Pátek, 19. ledna 2024, 09:41Odpovědět

Odlišná cena roční jízdenky v MHD v Liberci pro žáky a studenty po měsíci skončí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.