Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stěnu přístavby muzea skla a bižuterie ozdobí skleněné umělecké prvky

Soutěž na výtvarné ztvárnění vnějšího pláště betonové přístavby tak zvaného Pelantova schodiště Muzea skla a bižuterie v Jablonci již zná vítěze. Odborná komise rozhodla, že plochy na fasádě doplní prvky ze speciálního skla podle návrhu Terezy Šváchové z architektonického studia uncut.

Soutěž na návrh na pokrytí objektu pocházejícího z 60. let 20. století vyhlásilo muzeum koncem roku 2023. Do soutěže se přihlásilo celkem 9 výtvarníků, kdy někteří své návrhy zpracovali ve více variantách.

Naprostá většina uchazečů přistupovala k objektu velmi citlivě, s úctou k původnímu návrhu jabloneckého architekta Karla Pelanta,“ uvedla k návrhům ředitelka muzea Milada Valečková. Komise se shodla, že oba návrhy na prvních dvou místech jsou mimořádně zdařilé a vhodné k realizaci, o vítězi se nakonec rozhodlo jen velmi těsně. 

Vítězná autorka zaujala návrhem umístit na betonové plochy sklo, přesněji dichroické sklo typu NARIMA, které selektivně odráží různé vlnové délky, zatímco jiné propouští. Na první pohled bezbarvé sklo tak může měnit barvy i odrážet více odstínů v závislosti na úhlu pohledu a okolních světelných podmínkách.

Druhé místo připadlo dvojici Markéta Váradiová a Iva Kolorenčová, která navrhovala pokrytí celé fasády bílou metalickou barvou s plnivem ze skleněných střípků. Zuzana Kantová (3. místo) předpokládala kresbu fluorescenční barvou s UV filtrem, která by byla viditelná pouze v noci, zatímco přes den by fasáda zůstala čistě bílá.

Realizace vítězného díla je plánována v rámci oslav 120. výročí muzea, veřejnosti by mělo být poprvé představeno při muzejní noci v pátek 17. května. Návrhy jsou k vidění na webu muzea.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum skla a bižuterie Jablonec n. N.

Štítky soutěž, přístavba, Muzeum skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stěnu přístavby muzea skla a bižuterie ozdobí skleněné umělecké prvky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.