Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj víc podpoří bezpečnost ve školách. Nabízí i pomoc obcím

Více bezpečnostních opatření, větší množství taktických cvičení, ale i nové metodické plány k zajištění bezpečnosti školských budov, dětí i pedagogů. Nejenom to letos podpoří, vyšší částkou než v minulosti, Liberecký kraj. Navíc nabídne podporu nejen školám a dalším školským zařízením, jejichž je zřizovatelem, ale i školám soukromým či církevním a chystá i podporu pro obce.

Na zvýšení opatření se shodla i Bezpečnostní rada Libereckého kraje, která tak zareagovala na loňskou tragickou událost v Praze.

Je potřeba zdůraznit, že Liberecký kraj ochranu tak zvaných měkkých cílů řeší dlouhodobě. Organizujeme semináře pro veřejnost, využili jsme dotační titul Ministerstva vnitra a ve spolupráci s policií dvakrát do roka pořádáme cvičení na téma AMOK – útok aktivního střelce,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

V uplynulých dvou letech cvičeními prošli například žáci a učitelé středních škol v Turnově, Frýdlantu, České Lípě a Jablonci nad Nisou.

Nyní jsme přidali další dva miliony na projekty pro školy zřizované Libereckým krajem a připravujeme také dotační program pro obce jako zřizovatele škol, ale i pro církevní a soukromé školy na zvýšení bezpečnosti. Bude v něm 5 milionů korun, peníze na to využijeme z přebytku loňského hospodaření,“ uvedl hejtman.

Peníze poskytne kraj školám i na zpracování metodických plánů, neboť z provedeného dotazníkového šetření vyplynulo, že je řada škol nemá zpracované a potřebuje lepší zabezpečení budov, dětí a pedagogů.

Pro tyto účely je zřízen zvláštní dotační program, ze kterého mohou uchazeči žádat podporu na projekty od 25. března.

Druhou záležitostí věnující se také bezpečnosti, ale jež musíme od nového dotačního programu odlišit, je projekt pro školy zřizované Libereckým krajem, který jsme spustili v roce 2023 a který navazuje na dotační titul Ministerstva vnitra z období 2019–2022. Do něj jsme po tragických událostech v Praze investovali 2 miliony korun pro letošní rok a se stejnými částkami počítáme i na roky příští tak, jak bude potřeba,“ dodal Jiří Čeřovský (ODS), náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Cílovou skupinou tohoto projektu jsou školy a školská zařízení zřizované Libereckým krajem, tedy většina středních škol v regionu, pedagogicko-psychologické poradny, speciálně pedagogická centra, dětské domovy a základní školy speciální. Zaměřený je na zpracování a revize bezpečnostních plánů škol a školských zařízení, teoretická školení a semináře pro zaměstnance škol a školských zařízení a praktická cvičení se zaměřením na útok na měkký cíl.

V reakci na střelbu na Filozofické fakultě v Praze vyzval náměstek pro školství všechny zřizovatele školek i škol v Libereckém kraji ke zvýšení bezpečnosti a prověření bezpečnostních prvků a aktivování dalších bezpečnostních opatření. „Zaslal jsem jim též metodiku s názvem Jak se zachovat v nouzových situacích. Obratem jsme ji také zveřejnili na Informačním a vzdělávacím portálu Libereckého kraje EDULK,“ uzavřel Čeřovský.

   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky bezpečnost, školy, podpora, projekty, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj víc podpoří bezpečnost ve školách. Nabízí i pomoc obcím  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.