Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Atletům na Střelnici nově zajišťuje teplo kotelna s tepelným čerpadlem

Aletický stadion Střelnice v Jablonci nad Nisou se dočkal dalšího vylepšení. Modernizací prošla zdejší kotelna, kde původní dožilé technologie nahradilo tepelné čerpadlo. Výměna přinese hale úsporu až poloviny peněz dosud placených za teplo.

Čtyři stacionární litinové kotle, každý o výkonu 45kW, se vyměnily za 2 nové stacionární, kondenzační, každý o výkonu 50kW. Dva 500 litrové bojlery nahradilo jedno tepelné čerpadlo o objemu 500 litrů na ohřev teplé vody.

Tato konfigurace technologií je zajímavá třeba tím, že k ohřevu vody je využíváno tepelné čerpadlo a plynové kotle jsou určeny pouze k vytápění objektu. Mimo topnou sezónu tedy kotle neběží, což znamená nulovou spotřebu plynu a kotle se méně opotřebovávají. Náklady na provoz tepelného čerpadla na elektřinu jsou v porovnání se spotřebou plynu výrazně nižší. Dalším benefitem tepelného čerpadla je možnost využití přebytku elektrické energie získané z případně v budoucnu instalované FVE,“ vysvětlil Tomáš Vele ze společnosti TEP Jablonec, která na základě zadávacího řízení zajistila kompletní realizaci kotelny.

Kotelnu provozuje Jablonecká energetická (JE), která do její výstavby investovala 928 tisíc korun. K její rekonstrukci přistoupila komplexně, tedy že kromě výměny technologie, došlo i na drobné stavební úpravy a instalaci nové spalinové cesty. Už před dvěma lety, kdy převzala kotelnu do své správy, došlo k instalaci moderní regulace vytápění a napojení na dálkový dohled centrálního dispečinku. Celková modernizace umožnila optimální využití celého systému. Dispečeři JE jsou schopni na dálku sledovat spotřebu energií a provoz kotelny optimálně nastavit.

Kotelna v nové technologii byla investičně o 70 tisíc korun dražší, než v klasickém konceptu kotle a bojlerů. Budeme-li uvažovat měsíční úsporu v platbě za energie 5,5 tisíce korun, návratnost investice vychází lehce přes jeden rok, což je vzhledem k očekávané životnosti zařízení skvělý parametr,“ doplnil Boris Pospíšil, předseda představenstva společnosti pověřený jejím řízením JE.

Jablonecká energetická v období 2021-2022 od města odkoupila a převzala do správy 39 kotelen v objektech patřících městu. Postupně se zavázala je na vlastní náklady zmodernizovat. Kotelnu v atletické hale na Střelnici JE převzala v roce 2021, její rekonstrukce proběhla v loňském roce. V tomtéž roce došlo ještě na rekonstrukci technologií v bytových domech v Rybářské ulici, v knihovně a také v tribuně A na fotbalovém stadionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sport Jablonec

Štítky Střelnice, atletický stadion, modernizace, kotelna, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atletům na Střelnici nově zajišťuje teplo kotelna s tepelným čerpadlem  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.