Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bedřichovu s modernizací stadionu pomůže kraj, potřebuje i podporu státu

Bedřichovu v Jizerských horách pomůže s chystanou modernizací stadionu pro běžkaře a prodloužením zasněžovacího systému Liberecký kraj. Náklady obec odhaduje na 113 milionů korun, kraj by měl z toho zaplatit 30 procent. Realizace projektu je ale závislá na získání dotace z Národní sportovní agentury, o kterou bude obec teprve žádat.

Bez toho to nepůjde. My na to nemáme prostředky a i pro kraj je to velká částka," řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov).

Kraj se k poskytnutí až 34 milionů korun na vybudování lepšího zázemí pro běžkaře zavázal v memorandu, které krajští zastupitelé schválili před týdnem. Podle náměstka hejtmana Jiřího Čeřovského (ODS) chtějí touto investicí podpořit rekreační lyžaře i sportující mládež. „V tomto smyslu má Liberecký kraj zájem, aby takové sportoviště bylo vylepšené, a je ochoten se na tom dílčím způsobem podílet," řekl Čeřovský.

Memorandum uzavře kraj s Bedřichovem, Svazem lyžařů ČR, Jizerskou o.p.s. a Ski klubem Jizerská 50. Oficiálně ho podepíšou v závěru tohoto týdne. „My jsme si tímto memorandem oficiálně potvrdili podporu Libereckého kraje a následně budeme žádat o dotaci z Národní sportovní agentury," dodal starosta Bedřichova.

Bedřichov na Jablonecku je v zimě hlavním nástupním místem pro běžkaře v Jizerských horách. V plánu má postavit na stadionu budovu s důstojným zázemím pro běžkaře, pořadatele závodů a Jizerskou o.p.s., která zajišťuje v zimě pro běžkaře údržbu Jizerské magistrály. Cílem je také vybudovat zasněžovací systém k rozcestí U Buku vzdáleném od stadionu skoro dva kilometry. Proti tomu byli v minulosti ochránci přírody i Lesy ČR, přes jejichž pozemky by zasněžování vedlo. Tentokrát již obec jejich souhlas získala. „Máme souhlasné stanovisko od CHKO i od Lesů ČR a v současné době ho finalizujeme i s Povodím Labe. Jde tam o technické parametry, jak tu vodu měřit, abychom nebrali všechnu a pouštěli ji dál," řekl starosta.

Na jaře by podle něj chtěli mít stavební povolení, a pokud získají dotaci, stavbu zahájit v příštím roce. Díky prodloužení zasněžovacího systému od stadionu až k rozcestí U Buku by mohl vzniknout čtyřkilometrový okruh využitelný pro tréninky dětí i rekreační běžkaře. Dosud je provoz lyžařské magistrály plně závislý na přírodním sněhu a část od stadionu k rozcestí patří mezi první místa, jež v zimě bývají při oteplení nesjízdná kvůli nedostatku sněhu. To je patrné i nyní, kdy běžkaři mohou využívat jen bedřichovský stadion pokrytý technickým sněhem. Dál k rozcestí je magistrála v důsledku oblevy a deště beze sněhu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto J 50

Štítky ČR, rekreace, správa, stavby, Bedřichov, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bedřichovu s modernizací stadionu pomůže kraj, potřebuje i podporu státu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.