Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Teplárna Liberec zahájila další dvě etapy modernizace rozvodů. Z dalších částí města zmizí staré parovody

Teplárna Liberec zahájila další dvě etapy modernizace rozvodů, zhruba 25 kilometrů zastaralých a ztrátových parovodů nahradí moderní rozvody horké vody, výrazně by to mělo snížit ztráty tepla. Na projekt za 1,1 miliardy korun získala firma bezmála 470 milionů korun z Národního plánu obnovy.

Projekty GreenNet II a GreenNet III musí být hotové do konce příštího roku, řekl při zahájení staveb předseda představenstva Teplárny Liberec Jan Sedláček.
Liberecká teplárna patří do skupiny Enetiqa (dříve MVV Energie CZ), která drží 76,04 procenta akcií, zbylých 23,96 procenta patří Liberci. Ve stotisícovém krajském městě zásobuje teplem a teplou vodou téměř 13.000 domácností, desítku průmyslových areálů a přes 120 dalších organizací. Teplo po Liberci aktuálně rozvádí 27 kilometrů parovodů a bezmála deset kilometrů nových horkovodů. První etapu modernizace GreenNet I za 300 milionů korun dokončila teplárna na podzim 2019.

Teď by se modernizace měly dočkat zbylé dvě větve - GreenNet II, která zásobuje sídliště Broumovská, Králův Háj, Kunratická a Bída, a GreeNet III zásobující Hanychov, Vesec, Doubí, Rochlice, Zelené Údolí a Vratislavice nad Nisou. „Vyměníme za horkovod prakticky všechny parovody, nicméně pro jednoho zákazníka musí parovod zůstat, protože jeho technologie bez páry nefunguje, to už ale budou jen dva kilometry parovodního potrubí," dodal Sedláček.

Výhrady má k projektu opoziční LOL (Liberec otevřený lidem), jehož zastupitelé poukazovali na to, zda by nebylo výhodnější jít třeba cestou tepelných čerpadel. „Město by mělo rozhodně zvážit, zda to pro jeho občany není vhodnější varianta," řekl Josef Šedlbauer (LOL). Z pohledu vedení města jde ale o zásadní infrastrukturní projekt. „Touto akcí splňujeme dvě důležité věci, jednak teplárna bude topit efektivněji, a pro lidi tak bude stabilní cena, a zároveň se ty ohyzdné trubky schovají pod zem a město tak bude zase krásnější," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

Než mohutné parovodní potrubí z ulic zmizí, musí se hlavně řidiči připravit na řadu komplikací, a ne všude je podle Sedláčka možné ukrýt horkovody pod zem, třeba kvůli skalnatému podloží. „Bude to náročnější než první etapa, musíme to stavět jen dvě stavební sezony, připravujeme zásadní komunikační web, aby se lidé mohli vždy podívat, jak dlouho tam budeme. Nejnáročnější měsíce pro centrum města budou květen, červen, červenec," řekl Sedláček. Složitá bude podle něj zejména koordinace s dalšími projekty ve městě.

Už dnes je pro dodávky tepla v Liberci klíčová sousední spalovna odpadů Termizo, kterou firma vlastní. Zajišťuje dnes zhruba dvě třetiny tepla, zbytek zajišťuje teplárna spalováním plynu nebo topných olejů. Modernizace rozvodné sítě by tak měla přinést další snížení spotřeby plynu. Spalovna by pak podle Sedláčka měla zajišťovat 85 procent tepla, plyn nebo jiné palivo bude teplárna využívat z 15 až 20 procent hlavně v zimních měsících.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Freiwilligová

Štítky ČR, teplo, stavby, správa, firmy, Enetiqa, Teplárna Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna Liberec zahájila další dvě etapy modernizace rozvodů. Z dalších částí města zmizí staré parovody  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.