Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stav silnic v kraji se zlepšuje, i letos půjde do oprav přes miliardu

Stav silnic druhých a třetích tříd v Libereckém kraji se zlepšuje, přes masivní investice je ale stále bezmála 39 procent komunikací zejména třetích tříd v nevyhovujícím až havarijním stavu. Ještě před deseti lety byla ale v takovém stavu více než polovina krajských komunikací. V letošním roce je na obnovy krajských silnic v rozpočtu 1,1 miliardy korun, zhruba o sedm procent méně než loni. Díky poklesu cen ale kraj na obnově ušetří.

Pokračujeme v soutěžích, které jsme zahájili už v září, ve finále bychom měli mít připraveno asi 50 akcí. V konečném součtu se nám tento postup vyplatil, součet úspor proti projekčním cenám už je někde kolem 350 milionů korun, jsou to peníze, které postupně rozdělujeme na další připravené akce," doplnil krajský náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK). Peníze podle něj kraj využívá i na další velkoplošné opravy povrchů silnic, které nevyžadují tak důkladnou projekční přípravu jako rekonstrukce.

Stav povrchu vozovek na silnicích druhých a třetích tříd v Libereckém kraji 

Zdroj: Liberecký kraj

O pětinu v soutěži zlevnila třeba připravovaná rekonstrukce krajské silnice třetí třídy z Mníšku do Oldřichova v Hájích, která je rušnou spojnicí z Liberce směrem na Raspenavu a Hejnice. Projektanti cenu odhadovali na 92 milionů korun, v soutěži se ji podařilo snížit zhruba na 74 milionů. „Dodavatel bude mít 390 dnů na dokončení," řekl Sviták. Projekt je rozdělen na tři investorské části, kraj zaplatí 40 milionů korun za rekonstrukci povrchu silnice, náklady na stavbu chodníků zaplatí na svém území obce.

Aktuálně kraj hledá dodavatele rekonstrukce silnic třetí třídy z Horního Maxova na Horní Lučany na Jablonecku, kde projektanti odhadují náklady bezmála na 107 milionů korun. Obnoví se necelé tři kilometry silnic včetně čtyř křižovatek. „Nový povrch tam je už potřeba, komunikace byly dlouho v havarijním stavu," řekl hejtmanův náměstek. Připravena je také rekonstrukce silnic ve Svijanech, dohromady za více než 54 milionů korun. „Projekt počítá i se stavbou chodníků až k nové zastávce u křižovatky nad zámkem. Obec na své náklady vybuduje osvětlení," dodal Sviták.

Liberecký kraj má ve správě přes 2060 kilometrů silnic druhých a třetích tříd a 646 mostů na nich. Loni měl v rozpočtu na rekonstrukce komunikací rekordních 1,178 miliardy korun, téměř o polovinu víc než o rok dřív. Víc peněz získal z evropských a státních fondů, téměř na dvojnásobek vzrostl ale i podíl kraje, který dal z vlastního rozpočtu přes 760 milionů korun. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) si mohl kraj masivní investice dovolit i díky vyšším daňovým příjmům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, správa, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav silnic v kraji se zlepšuje, i letos půjde do oprav přes miliardu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.