Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počty nelegálních heren rostou. Vloni jich v kraji objevili šestnáct

Nepřiměřeně vysoké zdanění hazardních her a nulová tolerance měst a obcí mají vliv na nárůst nelegálního hazardu v České republice. Vyplývá to ze zprávy Institutu pro regulaci hazardních her, který upozorňuje, že striktní zákazy poptávku po hraní nesníží, ale naopak hráče nutí k hledání jiných alternativ. A těmi mohou být i nelegální herny.

Podle statistik Celní správy bylo v Libereckém kraji v období od začátku roku 2017 do 31. prosince 2023 objeveno 67 nelegálních heren. Pouze za rok 2023 se jednalo o 16 nelegálních heren, které byly odhalené a byla u nich ukončená kontrola. Podle Interaktivní mapy Celní správy jich v Liberci bylo odhaleno a uzavřeno od roku 2020 do 19. března 2023 celkem šestnáct a v sousedním Jablonci nad Nisou šest.

Prohibice nefunguje a nikdy v žádné oblasti nefungovala. Ani u alkoholu, tabáku a stejně tomu je v případě hazardu. Data to bohužel dokazují,“ říká Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her.

Značná část financí z hazardního odvětví se do státní kasy proto ani nedostane. Může za to rostoucí nelegální byznys, který v současnosti tvoří až 30 % tuzemského trhu s hazardními hrami, což odpovídá přibližně 7 miliardám korun. Uvádí to analýza Černá kniha nelegálního hazardu, první komplexní studie mapující vliv nelegálního trhu v Česku. Ročně kvůli němu stát a obce přijdou o 2 až 3 miliardy korun.

Liberec i přes nesouhlas ministerstva schválil novelu vyhlášky o hazardu

Novelu vyhlášky o hazardu i přes negativní stanovisko ministerstva vnitra schválili zastupitelé Liberce. Rozpor je v novém kritériu, na jehož základě do vyhlášky přibyl zákaz provozovat kasina v okruhu 200 metrů od bytových domů, které jsou ale...

Přitom vloni zdanění hazardních her přineslo do státního rozpočtu 18,6 miliard korun, což ukazují data Institutu pro regulaci hazardních her vycházející z přehledu Ministerstva financí ČR. V porovnání s rokem 2022 se jedná o nárůst 9,2 %. Stejně jako v předchozích letech tvoří větší podíl výnosy z online hazardních her.

K navýšení dochází setrvale od roku 2020, kdy stát na daních z hazardních her vybral 10,3 miliard korun. Loňské rekordní inkaso však mimo jiné způsobilo vysoké daňové zatížení hazardních her v České republice, které je kumulativně nejvyšší v Evropské unii.

Vyšší inkaso nutně neznamená, že trh s hazardními hrami roste. Ukazuje se to právě na příkladu loňského roku. Na růst má vliv řada faktorů jako například vysoká inflace, se kterou se Česko v loňském roce potýkalo. Zdražení postihlo i zábavní segment, což se odrazilo i ve vyšším výběru daní,“ komentuje čísla za loňský rok Řehola.

Celníci si posvítili na nelegální hazard na Liberecku. Zabavili herní zařízení za 3 miliony

Liberečtí celníci se od začátku roku zaměřili na nelegální hazard a byli úspěšní. Celníci objevili a opakovaně navštívili na Liberecku čtyři nelegální herny, v nich zabavili 71 technických herních zařízení v hodnotě 3 200 tisíc korun a finanční...

Průměrná inflace v loňském roce činila 10,7 %, tudíž reálná hodnota peněz klesla. Stejně jako v jiných odvětvích docházelo v případě provozu hazardních her ke zvyšování nákladů na mzdy, elektrickou energii, topení atd. Už jen z této skutečnosti je zřejmé, že trh s hazardními hrami v loňském roce nerostl, ale stagnoval nebo dokonce klesal.

Z celkové sumy 18,6 miliard korun tvořil podíl online her 50,2 %, kamenné provozovny zastoupily zbylých 49,8 %. V celkovém porovnání nejvíce na dani odvedli provozovatelé technických her (automatů), jednalo se o 11,5 miliard korun. Nejméně naopak u živých her, jejichž podíl byl ve výši 759 milionů korun. Daňové inkaso kurzových sázek tvořily 2,8 miliardy korun a na loteriích stát vybral 3,4 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky hazardní hry, nelegální herny, výnosy, ztráty, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nelegálních heren rostou. Vloni jich v kraji objevili šestnáct  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.