Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rekonstrukce Lidových sadů bude o více než 50 milionů levnější

Co nevidět se rozběhnou stavební práce v Lidových sadech v Liberci, které se přestavbou promění v Hudebně kulturně kreativní centrum Lidové sady. Nové prostory se veřejnosti otevřou na podzim 2025.

Už zhruba od začátku února, kdy skončil program v Lidových sadech, se prostory vyklízí, aby mohla začít stavba. Nyní byl vybrán vítěz výběrového řízení, jímž se stala firma Brex, která převezme staveniště a zhruba za měsíc začne samotná přestavba.

Do výběrového řízení se přihlásilo sedm zájemců. Společnost, která zvítězila, provede rekonstrukci za nabídkovou cenu 174,5 milionů korun, což je o 53 milionů korun méně oproti očekávání. Součástí projektu je kromě stavebních úprav i pořízení audio vybavení za dalších 29 milionů. Část projektu bude hrazena z dotace z národního plánu obnovy, odkud dostal Liberecký kraj podporu ve výši 212 milionů korun.

Budova Lidových sadů již nutně potřebuje rekonstrukci. Oprava se bude týkat zejména interiéru a přístavby, která není původní. Po opravách nabídnou Lidové sady kvalitnější i modernější zázemí pro umělce i návštěvníky. Ráz budovy zůstane zachovaný, protože je památkově chráněná, ale zásadně ji doplní moderní technologie,“ popsala náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro LK).

V kulturním domě v Lidových sadech vzniknou po přestavbě 3 různé sály, nové učebny, nahrávací studia a vše bude vybavené moderní technikou. Hudební kapely tady budou mít k dispozici nahrávací studio i zkušebny, rekonstrukce se dočká také velký sál a malý sál Experimentálního studia.

V budově bude nově také nainstalovaný výtah, který zajistí bezbariérový přístup do vyšších podlaží objektu. Rekonstrukce se rovněž dotkne přísálí, balkonu, galerie, technické místnosti, chodeb, rozvodů, šaten, salonku, vstupních prostor i toalet. Přestavbou vznikne i nový prosklený sál směrem do zahrady.

Jsem rád, že se nám podařilo výrazně ušetřit v rámci veřejné zakázky. Ještě na konci loňského roku byl rozpočet stavebních prací a vybavení po dokončení projektové dokumentace a zapracování požadavků Národního památkového ústavu, požárního specialisty, distributora elektrické energie a zoologické zahrady a po započítání inflace 263.523 tisíc korun. Úspora v rámci stavebních prací činí bezmála 53 milionů korun, jelikož původní předpokládaná hodnota činila 227.581 tisíc korun včetně DPH,“ dodal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek pro resort ekonomiky.

Budeme rekonstruovat památkově chráněný objekt, a to s sebou nese mnohem vyšší nároky na řešení stavby. Také současné požární normy jsou daleko přísnější než při vzniku původního kulturního domu,“ doplnila Vinklátová.

V Lidových sadech v loňském roce ve vlastní režii uspořádali 240 akcí, kterých se zúčastnilo 25 tisíc návštěvníků. Pro dalších sto akcí byl kulturní dům pronajatý a navštívilo je dalších 20 tisíc lidí. Mimo jiné se zde konají taneční kurzy a velký zájem je také o zdejší hudební školu, kterou navštěvuje 150 dětí a o jejichž hudební vzdělání se stará patnáct učitelů.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky rekonstrukce, kulturně - hudební centrum, Lidové sady, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Lidových sadů bude o více než 50 milionů levnější  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.