Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj pošle peníze na divadelní festival i vybavení Malého divadla

V rámci dohody mezi městem Liberec a Libereckým krajem, kterou stvrzuje memorandum, kraj i letos finančně podpoří liberecká divadla. Kromě toho poskytne podporu i turnovského festivalu Modrý kocour. Radní to schválili na svém posledním jednání.

Kraj i město se zavázaly navzájem podílet na investičních i neinvestičních nákladech vybraných organizací. Kraj na základě této dohody přispívá od roku 2022 na investice a opravy libereckému Divadlu F. X. Šaldy a Naivnímu divadlu Liberec částkou 5 milionů korun. Příspěvek na činnost divadel ze strany kraje tvoří 2 miliony. Memorandum je uzavřené na dobu deseti let,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Mimo tuto dohodu se také kraj rozhodl podpořit divadelní festival Modrý kocour v Turnově, a to částkou 100 tisíc korun, prezentaci Naivního divadla v Japonsku částkou 70 tisíc korun a dopravu dětí ze škol či mateřských škol z regionu na představení sumou 200 tisíc korun.  

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci rovněž dostane peníze od kraje, za které pořídí nový osvětlovací pult a mikroportový systém pro Malé divadlo. V letošním roce by také mělo dojít k výměně dvou nástrojů pro divadelní orchestr, konkrétně lesní rohu a hoboje. Divadlo dále koupí zvukovou a osvětlovací techniku pro open air představení a pro zájezdy, což umožní pořádat venkovní akce bez vedlejších nákladů na pronájem tohoto zařízení.

Částku 530 tisíc pro Naivní divadlo na činnost a půl milionu korun jako investiční dotace na vylepšení a obnovu osvětlení hlavního sálu či instalaci rozvodů kraj schválil již začátkem letošního roku.

Již před časem se díky krajské podpoře například podařilo vyměnit sedadla v hledišti Šaldova divadla na 2. a 3. balkoně, upravit venkovní vstupní prostor Malého divadla či pořídit projektor s objektivem, který v Divadle F. X. Šaldy slouží k projekcím během představení. V Naivním divadle zase dotace z kraje pomohla při zakoupení nového osvětlovacího digitálního pultu.

Statutární město Liberec dle memoranda zase na oplátku pomáhá krajským subjektům. „Na investice a opravy zoologické a botanické zahrady přispívá každoročně 25 milionů korun. Kromě toho podporuje také pravidelným příspěvkem činnost šesti městských poboček Krajské vědecké knihovny v Liberci, a to konkrétně 3,7 milionu korun, a to na základě městské funkce, kterou pobočky naplňují,“ doplnil mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Modrý kocour Turnov

Štítky podpora, divadla, dohoda, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pošle peníze na divadelní festival i vybavení Malého divadla  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.