Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Loučné chystají obnovu mateřské a základní školy za 50 milionů

Rozsáhlou rekonstrukci budovy Základní a mateřské školy Loučná připravují v Hrádku nad Nisou. Náklady na obnovu se odhadují zhruba na 50 milionů korun a město bude čerpat dotaci z Integrovaného regionálního programu ve výši 13,3 milionu. S rekonstrukcí by se mělo začít v září letošního roku a práce potrvají zhruba dvanáct měsíců.

Předpokládáme, že bychom se s celou rekonstrukcí měli vejít do 50 milionů korun včetně DPH,“ říká starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!) s tím, že město je připravené do tohoto projektu ze svého provozního rozpočtu investovat 30 až 35 milionů. „To není zrovna málo, bohužel jsme nezískali dotaci na speciální školu, kde uspěl Liberecký kraj. Považujeme ale za nutné a důležité zrekonstruovat vedle mateřské školy i celou zbývající část budovy základní školy,“ míní Horinka.

Výběrové řízení na zhotovitele chce město vyhlásit v květnu. „V červnu bychom měli mít firmu vybranou, v červenci a srpnu by se měla škola stěhovat a připravovat na stavební práce a v září by tam už měla nastoupit stavební firma,“ doplňuje starosta.

V současnosti navštěvuje mateřskou školu 74 dětí a školu 66 žákům. V jedné budově sídlí mateřská, základní a speciální škola. Škola se zaměřuje na rozvoj osobností žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Jedná se zejména o ty, které trápí výukové problémy na základních školách. „Žádná větší rekonstrukce se tam nedělala. Pouze v roce 2015 se zateplila a opravila fasáda školy a vyměnila okna kvůli energetické náročnosti," vyjmenovává vedoucí odboru dotací, rozvoje města a kultury Jana Matušková. Budova je přitom z roku 1902 a škola se v ní otvírala o dva roky později.

Uspořádání budovy se promění a modernizuje

Nyní se finalizuje projektová dokumentace. „V případě Loučné nemůžeme celou školu vystěhovat, tak jak to plánujeme v příštím roce v Doníně. Ideálně budeme rekonstruovat po patrech, protože chceme, aby část dětí, vzhledem k jejich speciálním potřebám, zůstala v budově, kterou znají,“ popisuje starosta. Část dětí se přestěhuje do náhradních prostor. „Organizace po celou dobu rekonstrukce nebude jednoduchá,“ uvádí ředitelka MŠ a ZŠ Loučná Božena Látová.

Mateřská škola bude umístěná v přízemí a prvním patře,“ říká projektant Radek Novotný. V přízemí budou umístěné děti od tří do čtyř let a jedna třída mateřské školy speciální. V patře pak předškolní děti.  V rámci rekonstrukce se výtah pro imobilní děti i žáky změní v evakuační. Škola je díky němu bezbariérová. Přibude i nové evakuační schodiště.

Rekonstrukce se dotkne celé budovy. „V rámci stavebních úprav se upraví dispozice, zrekonstruují se podlahy a nainstalují se nové akustické podhledy,“ popisuje projektant. Je navržené nové LED osvětlení, včetně nových elektrorozvodů, ústředního vytápění a rozvodů vody. Rekonstrukce se dotkne sociálního zařízení, změní se vstup do tělocvičny. Místo šaten vznikne nově odborná učebna cvičných dílen na rozvoj polytechnického vzdělávání. Cvičná kuchyňka se přesune s novým vybavením do větších prostor řešených jako cvičný byt. „Třídy se zvětší tak, aby mohly vzniknout relaxační kouty s rehabilitačními prostory,“ dodává ředitelka školy. Počítá se i s kanceláří pro hospodářku školy a denní místností pro učitele. Škola bude vybavená novým nábytkem a výpočetní technikou.

Rozhodli jsme se, že nebudeme stavět speciální učebnu pro výpočetní techniku. Notebooky nebo tablety budou ve speciálních boxech. Děti si je rozdají na stoly, a mohou s nimi pracovat kdekoliv,“ vyjmenovává výhody místostarosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!). Řešit se bude i parkování. Parkovat by se mělo kolmo ke škole. A připravuje se také projektová dokumentace ke stavbě chodníku.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky rekonstrukce, základní a mateřská škola, Loučná, Hrádek nad Nisou, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Loučné chystají obnovu mateřské a základní školy za 50 milionů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.