Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Za kontrolu dokumentace na opravu plaveckého stadionu zaplatí Liberec 1,8 milionu

Liberec za kontrolu projektové dokumentace na téměř miliardovou opravu plaveckého stadionu zaplatí 1,8 milionu korun. Město ji nechá prověřit v souvislosti s vyšetřováním korupční kauzy, která se dotýká zakázek radnice.

Posudek pro město vypracuje pražské ČVUT. Bude na to mít 50 dnů, řekl novinářům primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

To znamená, že bychom rádi někdy v polovině července měli výsledek, abychom mohli pokračovat dál ve výběrovém řízení. Do té doby doufám, že bude i (nový) administrátor soutěže, který převezme rozjetou soutěž a dotáhneme ji do úspěšného konce," řekl primátor. I administrátora zakázky město mění z opatrnosti, se současným se už domluvilo na ukončení spolupráce.

Radnice tento postup zvolila kvůli informacím některých médií, že zakázka na opravu bazénu patří mezi ty, jež prověřuje policie v souvislosti s obviněním bývalého náměstka primátora za ODS Petra Židka, který ji měl na starost. Některá média odkazující se na neveřejný soudní příkaz k domovní prohlídce uvedla, že Židek měl dalšímu obviněnému a předsedovi představenstva Syner Group Petrovi Syrovátkovi vynášet tajné informace včetně podmínek soutěže na opravu plaveckého stadionu. Oba už dříve odmítli, že by činili něco protiprávního.

Zakázku na rekonstrukci bazénu vypsalo město už loni v létě a podle původního předpokladu ji chtělo uzavřít do konce minulého roku. Kvůli doplňujícím dotazům a následným úpravám dokumentace ale termín pro podávání nabídek vypršel až letos v únoru. O zakázku projevilo zájem šest zájemců, Syner mezi nimi nebyl. Nenižší cenu 748,8 milionu korun bez daně nabídla firma Metrostav DIZ a radní města ji původně vyhlásili vítězem tendru. Kvůli námitkám vůči vítězné firmě ale museli radní tento výsledek před více než měsícem zrušit. Vypořádání námitek bude mít na starost nový administrátor, kterého radní budou teprve vybírat.

Plavecký stadion z poloviny 80. let minulého století opravu potřebuje - technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je také zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Pro veřejnost je areál s třemi bazény a dalšími atrakcemi uzavřený od začátku dubna. Kvůli oddalování zahájení rekonstrukce ho radnice na léto alespoň v omezeném režimu opět zpřístupní. V červenci a srpnu bude pro veřejnost přístupná sluneční louka a pětadvacetimetrový bazén. „Nebudou fungovat šatny, bude se přicházet zvenčí," uvedl již dříve primátor.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, školy, Liberec, bazén, ČVUT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za kontrolu dokumentace na opravu plaveckého stadionu zaplatí Liberec 1,8 milionu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.