Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Při stavbě turnovské knihovny dělníci narazili na mačkárnu z 18. století

Nečekaný nález objevili dělníci při stavbě nové turnovské knihovny ve Skálově ulici. Při hloubení stavební jámy odkryli otvor obestavený pískovcovými kvádry, které jsou součástí historického, dosud neznámého, sklepení.

Jedná se o tzv. mačkárnu skla, která sloužila v 18. a 19. století k výrobě skelné kompozice a perel,“ uvedl Roman Sirovátka, dokumentátor archeologie Muzea Českého ráje v Turnově.  

Nyní budou objev prozkoumávat archeologové. Nicméně ještě před tím, než se pustí do práce, musí místo nejprve zkontrolovat statik a následně je třeba lokalitu zabezpečit, aby nebyli při průzkumu ohroženi.

Stavba knihovny nebude nijak přerušena, objev je v boční části a nezasahuje vyloženě do projektu. Snahou všech je historicky cenné místo zachovat a případně zpřístupnit veřejnosti,“ poznamenala Zdeňka Štrauchová, mluvčí turnovské radnice.

K mačkárně i na celé staveniště je pro případné zvědavce přístup zakázán a prostor je i monitorován.  

Stavba knihovny za 111 milionů korun v Turnově začala v první polovině dubna. Jako první přišla na řadu demolice letního kina, které se následně znovu objeví na budově nové knihovny. Stavba má být dokončena v prosinci 2025. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky objev, stavba knihovny, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Cipro

Tomu říkám objev! Že by to bylo tím že za domem Na Sboře a "Šperou" byla čtvrť závazná Sklenařice. Po pravdě řečeno jsem takových nálezů čekal více.

Středa, 29. května 2024, 12:00Odpovědět

Při stavbě turnovské knihovny dělníci narazili na mačkárnu z 18. století  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.