Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

V Hrádku dokončili nový domov pro seniory. Přišel na čtvrt miliardy

Nový domov pro seniory s kapacitou 36 lůžek dokončili v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Budova je postavena ve standardu pasiv plus, což znamená, že víc energie vyrobí, než spotřebuje. Stavba přišla na čtvrt miliardy korun, bezmála 80 procent nákladů ale uhradily evropské fondy. První klienti by se do objektu měli stěhovat v červenci.

Myšlenka na vlastní domov pro seniory, který by sloužil zejména obyvatelům našeho města, vznikla před osmi lety. Vzhledem k demografickému vývoji se dá předpokládat, že starších lidí vyžadujících péči bude přibývat. Proto je tak důležité, abychom měli připravené adekvátní zařízení, které jim poskytne potřebnou péči a podporu. Tento domov je připravený seniorům nabídnout bezpečné a pohodlné prostředí," doplnil místostarosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!).

Na stavbu přispěl 77 miliony korun Liberecký kraj, který bude zařízení provozovat a po pěti letech ho převezme do vlastnictví. „Dům je postavený v pasivním standardu, za pět let žádnou jinou veřejnou budovu než takovou už nepostavíte. My jsme připravovali projekt ve Velkých Hamrech asi za 80 milionů, což byla jenom nástavba na místním domově pro seniory, když nás město Hrádek nad Nisou oslovilo s nabídkou převzetí, tak jsme za stejné peníze koupili objekt významně větší hodnoty," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Pobytové zařízení bude zatím organizačně součástí krajské příspěvkové organizace Domov důchodců Český Dub. Seniorům bude poskytovat čtyřiadvacetihodinovou službu, součástí domova je také oddělení se zvláštním režimem pro lidi postižené demencí či Alzheimerovou nemocí. „Máme tu ordinaci i s čekárnou, lékař sem bude dojíždět," doplnil Ivo Ivanov, pověřený řízením domova. K dispozici je v domově také odlehčovací služba pro další dva seniory se sníženou soběstačností.

Dům seniorů je energeticky úsporný, teplo zajišťuje tepelné čerpadlo s elektrickým dohříváním, na střeše jsou fotovoltaické panely, které by měly kapacitně stačit na celkovou spotřebu domu. Baterie ze solárního systému bude sloužit také jako záložní zdroj například při požáru nebo výpadku proudu. Na baterie jsou napojené požární ventilátory, větrání únikových cest, i výtah, který slouží jako evakuační, a také vrata. Počítá se i s využitím takzvané šedé vody, která se po vyčištění využije ke splachování nebo zalévání.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Radek Petrášek

Štítky ČR, stavby, správa, senioři, Hrádek nad Nisou, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku dokončili nový domov pro seniory. Přišel na čtvrt miliardy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.