Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Na Tajvanu začínají kácet stromy, práce potrvají do konce června

U jablonecké přehrady v lokalitě na Tajvanu začíná dnes kácení nebezpečných stromů. Ošetřením projde také zdejší alej. Práce potrvají do konce června.

Podrobný dendrologický průzkum stromů na Tajvanu nechalo město zpracovat již letos v lednu. Z něj vyplynulo, jaké stromy je vhodné ošetřit a které se musí pokácet, protože jsou nebezpečné. Jsou například zčásti suché a proto nestabilní.

Většina zdejších stromů je však určená k ošetření. To bude odborná firma provádět také ještě před prázdninami,“ sdělila Štěpánka Gaislerová, vedoucí odboru městské ekologie jabloneckého magistrátu. Ošetření zahrne odstranění suchých větví a stabilizaci dřevin. Odstraněnou zeleň pak nahradí nová výsadba.

Údržbě stromů předcházel ornitologický průzkum. „Potřebovali jsme zjistit, zda v korunách stromů nehnízdí nějací ptáci. A protože výsledek byl negativní, mohlo být vydané povolení ke kácení nebezpečných dřevin,“ doplnila Gaislerová.

O nákupu pozemků na Tajvaně, o celkové výměře 3399 m2, rozhodli městští zastupitelé v listopadu loňského roku. Nyní město nechalo pozemky upravit, došlo například k odstranění stavební suti či pozůstatků skladu. Celou letošní koupací sezonu tady bude mít opět zázemí vodní záchranná služba.

A letos poprvé na tomto místě proběhne kompletní Den Integrovaného záchranného systému včetně ukázky záchrany osob z převrženého raftu. Den IZS bude na Tajvaně 25. června od 9 do 15.30 hodin,“ zve veřejnost mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Ohodnoť článek

Foto Jablonecké MOŘE

Štítky přehrada, Tajvan, obnova zeleně, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Tajvanu začínají kácet stromy, práce potrvají do konce června  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.