Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Na velkou rekonstrukci budovy kina Varšava dostal Liberec jednu nabídku

Na velkou rekonstrukci památkově chráněné budovy jednosálového kina Varšava dostal Liberec jednu nabídku. Je těsně pod maximální přípustnou cenou 51 milionů korun bez daně, vyplývá z údajů zveřejněných na webu veřejných zakázek. Město bude nyní posuzovat, zda uchazeč splnil všechny kvalifikační předpoklady.

„Do 14 dnů zasedne výběrová komise," řekla novinářům náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO). Pokud nenastanou nějaké komplikace, radní města by měli dostat výsledek soutěže ke schválení v polovině srpna.

Zakázku na rekonstrukci nejstaršího kamenného kina v Liberci vypsalo město podruhé. Napoprvé se nikdo nepřihlásil, radnice proto maximální přípustnou cenu zvýšila o sedm milionů, ze 44 na 51 milionů korun, a zmírnila i podmínky pro přihlášení. Jediný uchazeč je ochotný kino opravit za 50,993 milionu bez daně.

Rekonstrukce je plánovaná zhruba na rok.  „Sál kina i interiéry čeká generální rekonstrukce, přibude nová vzduchotechnika, elektroinstalace, nová jevištní technologie. Uzavírka kina je plánována od září 2024 do prosince 2025," uvedla již dříve dramaturgyně kina Naďa Hetešová. Součástí rekonstrukce je i oprava prostoru před kinem, fasády či výměna rozvodů vody, kanalizace, vytápění nebo oprava hydroizolace a drenážního systému.

Historie kina Varšava ve Frýdlantské ulici se píše od roku 1908. Původně jednopatrové kino v roce 1922 nahradila velkolepá budova v tehdy moderním stylu art-deco. Následně budova podstoupila několik přestaveb a dnešní podobu má od roku 1965. Kinu hrozil zánik před 16 lety, kdy ho radnice kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci a konkurenci nově postavených multikin uzavřela. V roce 2014 ale jeho provoz obnovila skupinka nadšenců, která si Varšavu od města pronajala, a díky nim se v kině promítá dodnes.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky rekonstrukce kina, kino Varšava, kultura, rekonstrukce památkově chráněné budovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na velkou rekonstrukci budovy kina Varšava dostal Liberec jednu nabídku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.