Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Stavba integrovaného výjezdového centra pro hasiče, policii i záchranku začne v Turnově v říjnu

Integrované výjezdové centrum pro hasiče, dopravní policii i zdravotnickou záchrannou službu má začít už na podzim vyrůstat v turnovské oblasti Vesecko v sousedství silnice I/10. Zakázku na jeho vznik svěřili krajští radní firmě Geosan group a.s., která za realizaci nabídla cenu 247 milionů a téměř 792 tisíc korun. Integrované výjezdové centrum by mohlo sloužit od podzimu roku 2026.

„Jsem rád, že dodržujeme bez výraznějších prodlev harmonogram projektu, který jsme si odsouhlasili a předsevzali. Základem pro to bylo podepsání memorand: jedno kraj uzavřel s Ministerstvem vnitra a druhé s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje, kde jsou dalšími účastníky i Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Krajské ředitelství policie Libereckého kraje a město Turnov,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík (Česká pirátská strana).

„Projekt, jehož začátek sahá až do roku 2016, skýtal ještě jednu podmínku, a to je obdržení dotace od Ministerstva vnitra ve výši 110 milionů korun a další kompenzace týkající se majetkových převodů ze státu na kraj. Moc mě potěšilo, že jsme také ve výběrovém řízení ušetřili, jelikož původní předpokládaná částka za stavbu činila více než 314 milion korun včetně DPH,“ dodává Miklík.

Stavební firma, kterou kraj vybral, vybuduje podle zadávací dokumentace integrované výjezdové centrum Turnov tak, aby prostory vyhovovaly potřebám jednotlivých složek integrovaného záchranného systému (IZS). Objekty hasičů a zdravotníků budou mít společný dvůr, který bude plnit roli funkční i reprezentativní. „Architektonické řešení objektů bude v první řadě navozovat pocit sounáležitosti a spolupráce jednotlivých složek IZS a zároveň zvýrazní drobné rozdíly mezi nimi,“ doplňuje Vladimír Richter (ODS), krajský radní pro resort zdravotnictví. Společným prvkem všech budov jsou velkoprostorové společné garáže pro zásahová vozidla v 1. nadzemní podlaží každé budovy.

Urbanistické řešení objektů vychází z podmínek území, ve kterém integrované výjezdové centrum vyroste. „Při projektovém zpracování jsme se soustředili nejen na funkčnost budov a prostorů, ale i na potřebu prostorového uspořádání s ohledem na rozměry zejména hasičských vozidel. Vybudování integrovaného výjezdového centra si vyžádá přeložky inženýrských sítí či stavby v jejich blízkosti, a proto bylo nutné se soustředit i na tyto detaily. Pevně však věřím, že jsme s projektanty nalezli to nejlepší možné řešení. Velmi se těším na okamžik zahájení výstavby, ale zejména na zahájení provozu celého integrovaného výjezdového centra. V našem regionu i širším okolí se jedná o unikátní propojení všech tří základních složek IZS,“ uzavírá ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky integrované výjezdové centrum, IZS, hasiči, policie, ZZS, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba integrovaného výjezdového centra pro hasiče, policii i záchranku začne v Turnově v říjnu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.