Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Turnov investuje do energetické soběstačnosti. Na dvou městských budovách zřídil fotovoltaické elektrárny

Na budově Kulturního centra Střelnice a na střeše Polyfunkčního komunitního centra Fokusu Turnov zřídilo město Turnov fotovoltaické elektrárny. Sníží tím množství elektřiny nakoupené ze sítě a uhlíkovou stopu a zároveň zvýší energetickou soběstačnost města. Na pořízení fotovoltaických elektráren za 2 a půl milionu korun se městu podařilo získat dotaci, která pokryla 55 % nákladů.

„Fotovoltaické panely na střechách budov jsou jednoznačně současným trendem. Ve spojení s rozvojem komunitní energetiky, tedy sdílením vyprodukované energie například napříč městskými organizacemi, může fotovoltaika posílit energetickou soběstačnost města,“ říká mluvčí turnovské radnice Marcela Jandová.

Aby Turnov snížil množství elektřiny zakoupené ze sítě, většinu vyrobené elektřiny využije přímo v objektech, kde jsou elektrárny nainstalovány. „Takzvané přetoky, tedy energie, kterou není možno bezprostředně spotřebovat v daném objektu, pak město využije v dalších odběrných místech, typicky v budovách v centru, na kterých z důvodů památkové ochrany není možné o solárních elektrárnách uvažovat,“ podotýká místostarosta pro životní prostředí a energetiku Jan Lochman (PROTO).

Využití energie ze solárních panelů je zároveň krokem k lepší ochraně životního prostředí díky vyššímu využití vlastní vyrobené elektřiny. „Fotovoltaika produkuje čistou energii bez přímých emisí CO2 během provozu, snižuje spotřebu fosilních paliv nebo vody. Instalace na střechách navíc nevyžaduje žádný zábor další půdy,“ vysvětluje mluvčí turnovské radnice.

Letos nechal Turnov umístit fotovoltaické elektrárny na budovu Kulturního centra Střelnice a na střechu Polyfunkčního komunitního centra Fokusu Turnov. Celkem šlo o investici za 2 miliony a 542 tisíc korun, přes milion a 407 tisíc korun šlo ale z dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR, z výzvy Nové obnovitelné zdroje v energetice. „Fotovoltaické elektrárny plánujeme na vhodné budovy umisťovat i v příštích letech. Před jejich instalací je však nutné vždy pečlivě prověřit technický stav objektů a především jejich střech. Vzhledem k očekávané životnosti solárních panelů více než 25 let musí být jistota, že i střecha pod nimi po tuto dobu nebude vyžadovat žádné zásahy,“ uzavírá místostarosta Turnova Jan Lochman.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Turnov

Štítky Turnov, fotovoltaika, fotovoltaická elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov investuje do energetické soběstačnosti. Na dvou městských budovách zřídil fotovoltaické elektrárny  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.