Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

V kokonínském lesoparku se začalo kácet. Jablonec žádá veřejnost, aby do něj do konce října nevstupovala

S poměrně rozsáhlým kácením dnes začali odborníci v lesoparku v městské části Jablonce nad Nisou Kokonín. K zemi tam kvůli opravě památníku 1. světové války a úpravě lesoparku půjde přes 50 stromů. Kácení bude probíhat až do konce října a Jablonec žádá obyvatele, aby do lesoparku v této době kvůli vlastní bezpečnosti nevstupovali.

„Celkem se v kokonínském lesoparku odtěží 54 dřevin. Nejprve bude nutné odstranit nálety, které se spolu s větvemi poražených stromů seštěpkují,“ vysvětluje Radka Poprová z oddělení přípravy a realizace investic jabloneckého magistrátu. Kácení je podle ní nezbytné jednak kvůli výsledkům dendrologického průzkumu, který potvrdil rozsáhlá poškození dřevin, a pak také kvůli potřebné obnově lesoparku.

Podle připraveného návrhu prací bude v lesoparku nová cestní síť, která bude částečně respektovat starou kostru. Revitalizací projde stávající jezírko a přibude také jedno nové. Prameny budou mít upravené výtoky s lepší přístupností a v lesoparku se objeví i nový altán. „Cílem prací je zachovat a obnovit kompozici tohoto lesoparku pro budoucí generace,“ uvádí Radka Poprová a dodává: „Vzhledem k náročné a rizikové práci žádáme občany, aby v uvedeném termínu, tedy do konce října, do lesoparku vůbec nevstupovali. Hrozí vážné nebezpečí úrazu.“

O nové podobě kokonínského lesoparku se mluví od roku 2014. „S myšlenkou jeho obnovy tehdy přišel Spolek Kokonín, dnes MyKokonín, a magistrát šel této iniciativě vstříc. V roce 2016 uspořádal setkání s veřejností a odborníky, aby ze společné diskuze vzešla podoba, jež by vyhovovala hlavně místním,“ vysvětluje mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

Kokonínský lesopark byl založený někdy mezi lety 1895 a1900 přeměnou někdejšího obecního lesa. Po roce 1908 bylo v parku zřízené i jezírko zásobované pramenitou vodou. V roce 2005 byla v parku provedena probírka poškozených a suchých dřevin, které nahradily perspektivní stromy jako je jedlovec kanadský nebo dub. V roce 2020 bylo nutné odtěžit smrky napadené kůrovcem a o rok později tu dobrovolníci společně s magistrátem vysadili 500 sazenic jedle bělokoré a 500 sazenic buku lesního.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky kácení, lesopark, Jablonec nad Nisou, Kokonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kokonínském lesoparku se začalo kácet. Jablonec žádá veřejnost, aby do něj do konce října nevstupovala  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.