Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Vydatné až extrémní srážky, povodně nebo silný vítr, vyvracející stromy. Meteorologové čekají krušný víkend

Na Česko se ženou vydatné, možná až extrémní srážky a předpověď meteorologů není milosrdná ani pro Liberecký kraj. Od čtvrtka 12. do neděle 15. září lze podle ní očekávat velmi výrazné srážkové úhrny, kdy může napršet přes 100 mm. V důsledku toho se předpokládají vzestupy hladin vodních toků. Přidat se má místy i silný vítr, který může v kombinaci s podmáčeným terénem způsobovat vedle polomů i vývraty stromů.

„Stále platí, že období od čtvrtka 12. 9. do neděle 15. 9. očekáváme velmi deštivé s výraznými srážkovými úhrny. Mezi modely panuje shoda, že na velké části území může napršet přes 100 mm, v exponovaných lokalitách i výrazně více. V důsledku toho se předpokládají i výrazné vzestupy hladin vodních toků,“ upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Během víkendu bude místy také větrno, což může způsobovat v kombinaci s podmáčeným terénem kromě polomů i vývraty stromů.

„Situaci budeme s ohledem na potenciální výrazné dopady pečlivě sledovat a dále upřesňovat. Během středy 11. září je vysoce pravděpodobné vydání výstrahy s extrémním, tedy nejvyšším stupněm nebezpečí,“ píše na svých sociálních sítích ČHMÚ a dodává: „Z přiložených map aktuálních běhů 4 různých předpovědních modelů si lze udělat představu o možném úhrnu srážek za období čtvrtek až neděle a to včetně.“

Například na Frýdlantsku, které zažilo v roce 2010 tisíciletou vodu, jsou v pozoru všichni starostové obcí a měst a také hasičské sbory. „Předpověď sledujeme velmi bedlivě. Vývoj se neustále mění. Ještě v pondělí to vypadalo, že u nás může spadnout až 250 mm, dnes ráno meteorologové úhrn předpokládaných srážek výrazně snížili, teď už ho ale zase zvedají. Uvidíme, jaká předpověď nás čeká v následujících hodinách a dnech,“ říká například starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Také on má ještě ničivou povodeň před 14 lety v živé paměti a podobnou zkušenost už nikdy nechce zažít. Stejně jako ostatní starostové Frýdlantska se snaží být na každou eventualitu dobře připraven. „Dlouho bylo sucho a nepršelo, teď najednou první déšť a hned takhle vydatný a dlouhý. Mohou nás čekat nepříjemné srážky, takže se už připravujeme na možné černé scénáře a nepříjemnosti spojené se zvyšováním hladiny potoků a řek. Někteří starostové z okolí už pro jistotu doplňují písek pro případné pytlování. To poslední, co bychom ale chtěli, je šířit nějakou paniku. Prostě se jen připravujeme na všechny možné scénáře,“ uzavírá starosta Hejnic.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky déšť, srážky, meteorologové, povodně, Liberecký kraj, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatné až extrémní srážky, povodně nebo silný vítr, vyvracející stromy. Meteorologové čekají krušný víkend  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.