Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Nejhorší situace má být v kraji dle prognóz na Smědé a Lužické Nise. Hasiči už staví povodňové stěny

Liberecký kraj se připravuje na místy až extrémní srážky a možné povodně. Zejména v Jizerských horách a v Krkonoších má už dnes v pátek pršet velmi silně, meteorologové očekávají srážky kolem 100 mm. Ani v sobotu a v neděli se situace příliš nezlepší. Města a obce se tak dál připravují na velkou vodu. Od čtvrtka zasedá povodňová komise Libereckého kraje a na budoucí vývoj se připravují všechny složky Integrovaného záchranného systému. Začala také stavba protipovodňových stěn v Poustce na Frýdlantsku a v Semilech. Další stěnu profesionální hasiči zvažují u koryta Smědé ve Frýdlantu.

„Zatím to dle informací Českého hydrometeorologického ústavu vypadá, že největší srážky se očekávají ze soboty na neděli. Kulminace toků by podle předpovědi měla na Smědé a Lužické Nise, kde bude zřejmě situace nejhoší, nastat v neděli ve večerních hodinách. Nicméně dle současných odhadů by měl být průtok na Smědé v Předláncích maximálně 170 kubíků za vteřinu, na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou 230 kubíků za vteřinu. Což jsou prognózy nižší, než byly průtoky v roce 2010, takže v tomto směru jsou to čísla docela optimistická. Nicméně uvidíme, jaký bude další vývoj prognóz a situace,“ řekl dnes po jednání krajské povodňové komise hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) s tím, že i nadále je důvod k významné předběžné opatrnosti.

Na velkou vodu se připravují všechny složky Integrovaného záchranného systému. Nejvíce práce však v současné době čeká na Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. „V současné době připravujeme dvě preventivní opatření v kraji, budujeme mobilní stěnu, která navyšuje protipovodňovou ochranu ve Višňové v místní části Poustka a v Semilech u stavby mostu. Vše s místními jednotkami dobrovolných hasičů,“ uvedl ředitel HZS LK Jan Hadrbolec. Podle něj jde o preventivní opatření. „Například v obci Višňová jde o běžné opatření, ke kterému přikračujeme vždy, když je predikce překročení 3. stupně povodňové aktivity. Protože je tam rozliv vody běžný, raději tam jsme připraveni předem, abychom stěny nestavěli po kotníky ve vodě,“ dodává Hadrbolec. V Semilech zase stěny budou stavět kvůli aktuální stavbě mostu. „V případě, že by přišla 20letá voda, mohlo by dojí k zaplavení komunikace, která spojuje dvě části města. Zatím máme sice predikce, že by zde neměl být překročen 2. stupeň povodňové aktivity, ale raději jsme i tady připraveni. Je vydána i výstraha na vítr a je možné, že jednotky budou mít plné ruce práce s odstraňováním následků větru,“ dodává ředitel HZS LK.

O třetí protipovodňové stěně se uvažuje pro Frýdlant, kde si jí vyžádalo pro úsek podél Smědé u městského parku samo město. „Řešíme zde preventivní stěnu pro úsek dlouhý zhruba 120 až 150 metrů. Vznesli jsme požadavek na Národní operační středisko o zabezpečení povodňových vaků nebo stěn, uvidíme, jak budeme úspěšní a zda přivezeme stěny a budeme budovat protipovodňovou stěnu z nějakých mobilních bariér nebo jí vytvoříme z pytlů s pískem,“ dodává Jan Hadrbolec.

Právě pro oblast ORP (obce s rozšířenou působností) Frýdlant a část ORP Liberec predikují předpovědi překročení 3. stupně povodňové aktivity. „Na extrémní srážky a možné povodně se co nejpečlivěji připravujeme. Od čtvrtka pytlujeme, dnes odpoledne se do přípravy pytlů s pískem zapojí kromě hasičů a pracovníků města i dobrovolníci z řad veřejnosti. O pytle s pískem je u obyvatel obrovský zájem. Už včera jsme také zkontrolovali a vyčistili propustky, provedli jsme i kontrolu našeho sběrného místa a stavebnin, zda je vše bezpečně zajištěno,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Na případný nepříznivý vývoj na Frýdlantsku se připravuje i Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje (ZZS LK). „Pro případ, že by byl obtížnější dojezd na Frýdlantsko a dojezdové časy by byly prodloužené, máme připravené navýšení kapacity výjezdových jednotek ZZS LK. Zatím záchranáři přímo ve Frýdlantu umístěni nebudou, nicméně pokud by si to situace vyžádala, máme je připravené,“ potvrdil hejtman kraje.

Také hasičský záchranný sbor je v případě potřeby připraven přesunout na Frýdlantsko část své techniky či lidí. „Sledujeme výstrahu meteorologů a předpovědní modely a v případě nepříznivého vývoje máme připraveny scénáře pro posílení výjezdové hasičské stanice v Raspenavě,“ dodal ředitel HZS LK.

„Chtěl bych znovu požádat všechny lidi, kteří bydlí v záplavových oblastech, aby se zachovali odpovědně ke svému majetku, aby ho zabezpečili, cennosti umístili na nějaká vyšší místa a podle dalších pokynů obcí a měst nebo složek IZS se zachovali, jak bude potřeba a nutné zejména s ohledem na vlastní bezpečnost,“ apeluje hejtman kraje Martin Půta.

Také Lesy ČR prosí veřejnost, aby přemýšlela o svých aktivitách v nadcházejícím víkendu. Výzva je směrována spíše na ty, kteří nebudou vodou bezprostředně ohroženi. „Kvůli očekávaným extrémním srážkám žádáme, aby lidé důkladně zvážili, zda se v takovém počasí vydat do lesa, a zejména do svažitého terénu, kde může dojít během těchto dní k sesuvu půdy. O víkendu se navíc očekává silný vítr, takže se mohou podmáčené stromy snadno vyvrátit. Nevystavujte se proto zbytečnému riziku. Také na drobných vodních tocích mohou během několika minut nastat bleskové povodně. Pohybovat se v blízkosti koryt toků a sledovat zvyšování hladiny například z mostů, břehů nebo propustků není bezpečné. Pozor by si měli dát i vlastníci nemovitostí u vodních toků. Žádáme je o odstranění dříví, stavebního materiálu i automobilů a dalších ohrožených předmětů, které může vzít voda.“

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Scheidl

Štítky záplavy, počasí, výstraha, Liberecký kraj, HZS LK, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejhorší situace má být v kraji dle prognóz na Smědé a Lužické Nise. Hasiči už staví povodňové stěny  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.