Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Vodní toky v Libereckém kraji na několika místech v noci na sobotu dosáhly stavu ohrožení

, aktualizováno 14. září 2024, 6:21

Na několika místech dosáhly vodní toky v Libereckém kraji během noci na sobotu třetího stupně povodňové aktivity. Nejhorší situace byla na Frýdlantsku na Smědé a Řasnici. Krátce po půlnoci dosáhla 3. stupně povodňové aktivity také Jizera v Jablonci nad Jizerou. Naopak Nisa v Liberci by během celého víkendu nemusela přesáhnout 2. stupeň povodňové aktivity. V noci navíc voda klesla pod 1. stupeň.

Hejnice, Raspenava, Frýdlant a Višňová na 3. povodňovém stupni

V Hejnicích silně prší a pršet bude ještě dlouho. Kolem 17:30 jsme na řece Smědé vyhlásili 1. stupeň povodňové aktivity a to o dost dříve, než jsme vůbec čekali. Vyzývám proto obyvatele města, aby co nejdříve přeparkovali svá auta co nejdále od vody a nečekali na ráno. Kritická totiž může být už dnešní noc,“ oznámil v pátek večer emotivně starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Starostové pro Liberecký kraj) v živém facebookovém vysílání na svém profilu, kde o situaci v souvislosti s očekávanými vydatnými až extrémními dešti aktuálně a pravidelně informuje.

Velká voda v Libereckém kraji v noci na sobotu a během soboty hodně potrápila Frýdlantsko, především obce na řece Smědé. Nejhorší situace byla ve Višňové, kde se voda vylila z koryta a odřízla obec od okolního svět. Během soboty přestalo pršet a...

„Už jsme dali zprávu do měst a obcí po toku Smědé, že se mají připravit. Varovali jsme Frýdlant nebo i Višňovou s tím, že mají několik hodin, že lze u nich dle zkušeností očekávat povodňový stupeň číslo 1 a pak další,“ dodal Demčák.

Na mapě Českého hydrometeologického ústavu ale u Hejnic nebyl 1. SPA až do 19.20 hodin zaznamenán. Starosta Hejnic to vysvětlil velmi jednoduše. „Oficiální limitograf Českého hydrometeorologického ústavu je na rozmezí Hejnic a Bílého Potoka. Ale pod ním do Smědé vtékají Bílý a také Černý potok a hlavně ten Černý má velkou vodnatost, takže hladinu řeky tady v Hejnicích výrazně zvyšuje. Proto je vždycky na Smědé v Hejnicích u kostela hladina Smědé zhruba o 30 cm výš, než u limitografu,“ řekl hejnický starosta.

O chvíli později pak z Henic zazněla zpráva, že Smědá tam vystoupala na 2. stupeň povodňové aktivity. „Počítejte, že když nepřestane pršet, vystoupáme během hodiny až hodiny a půl na trojku. Začíná se vylévat voda na silnice, ale voda se stále drží většinou v korytě. Kdyby cokoli, volejte na úřad nebo na hasiče," dodává Demčák. Varuje také obyvatele, aby se nechodili dívat na řeku a rozhodně nevstupvali na lávky. Jeho slova o dosažení nejvyššího stupně povodňové aktivity se potvrdila kolem 21:45. "Hladina Smědé je na trojce, řeka Smědá dosáhla u kostela 180 cm. Nadále tu silně prší. Ale možná nahoře nad Polskem je kraj té oblačnosti, ale minimálně 2 hodiny ještě pršet bude. Zatím se voda nevylévá na silnici," uvedl starosta Hejnic. 

V půl jedné ráno v sobotu 14. září přišla z Hejnic první optimistická zpráva. „Sice pomalinku, ale klesli jsme... Smědá zastavila stoupání hladiny a trošičku poklesla. Dobrou zprávou a předpovědí je, že Černá i Bílá Smědá nahoře na Smědavě hlásí také pomalé klesání hladiny, takže by pokles měl pokračovat i u nás tady dole v Hejnicích. Srážky sice ještě stále padají, ale na horách jsou slabší a z Polska, odkud k nám přicházejí je vidět možný útlum na nějakou hodinu. Situaci nadále monitorujeme a jsmě připraveni případně operativně reagovat. Bohužel předpověď hlásí, že v sobotu během dne bude opět asi hůře. Prý má pršet silně až do pondělního večera," uvedl na svém facebookovém profilu Jaroslav Demčák

V průběhu sobotních prvních hodin pak hladina Smědé v Hejnicích začala klesat. Kolem půl druhé ráno už v Hejnicích měli 2. SPA a podobně na tom byla Smědá i v půl sedmé ráno.

Po deváté hodině večerní stoupla hladina řeky Smědé i níže po toku. Prvního stupně tak dosáhla v Raspenavě, ve Frýdlaně i ve Višňové. 

Ve Višňové už před desátou hodinou večerní vystoupala hladina na 2. stupeň povodňové aktivity. "Stále pytlujeme, v nejbližší době se chystáme uzavřít protipovodňovou hráz ve Vísce, která byla postavena jako jedno z důležitých protipovodňových opatření po tisícileté vodě v roce 2010. Potom u mostu před Minkovicemi zahájíme odčerpávání vody, aby se nevracela do vesnice dešťovou kanalizací. S tímto postupem už máme zkušenosti a věříme, že díky hrázce zůstane Víska v bezpečí, i kdyby voda nadále stoupala," říká starosta Višňové Michal Scheidl (Devítka). Nadále budou ve Višňové také pokračovat v monitorování vodní toků a hasiči budou také stále pokračovat v pytlování. Smědá tu jen chvíli po desáté večerní dosáhla už na 3. SPA. 

Druhý stupeň povodňové aktivity zaznamenala po 22. hodině i Smědá ve Frýdlantu. „Voda stoupá neuvěřitelně rychle. Mezi 1. SPA a 2. SPA uběhla jen hodina a 10 minut. Navíc stoupají i přítoky Smědé z boku, Řasnice je také na 2. SPA a Kunratický potok zatím na 1. SPA. Budeme řešit další postup," uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Hasiči se chystají také u koryta řeky Smědé stavět mobilní protipovodňovou stěnu, která navyšuje protipovodňovou ochranu. Jde o zbytek stěny, kterou dnes HZS LK ve spolupráci s dobrovolnými hasiči stavěl ve Višňové v místní části Poustka. Volných zůstalo zhruba 100 metrů této protipovodňové stěny, kterou teď frýdlantští dobrovolní hasiči postaví právě na pravém břehu Smědé u městského parku, kde se voda vylévá z koryta nejdříve. 

Ve Frýdlantě dosáhla Smědá 3. SPA krátce před 23. hodinou. V Raspenavě vystoupala řeka na třetí stupeň v pátek před půlnocí a stejný stav tam byl v sobotu ráno.

Prognóza pro Liberec se zmírnila

Zatímco Frýdlantsko krušná noc a ani následující dny nebudou rozhodně růžové, v Liberci byla povodňová komise zatím v relativním klidu. „V současné době máme na Lužické Nise v Liberci hlášen 1. SPA, se kterým jsme dnes navečer počítali. Je to opravdu jen stupeň povodňové bdělosti, protože reálná povodeň začíná až stupněm druhým. Ten se v Liberci očekává až někdy zítra během dopoledních hodin,“ řekl v pátek večer druhý místopředseda povodňové komise Obce s rozšířenou působností (ORP) Liberec Jaroslav Rašín. Co je podle něj ale dobrou zprávou je současné snížení rizika vody v Liberci na nastávající víkend. „Už není tak vysoké, jak meteorologové pro Liberec původně predikovali a na 3. povodňový stupeň snad Lužická Nisa nestoupne,“ věří Rašín.

Lužická Nisa dle povodňové komise nebude při 2. stupni povodňové aktivity pro obyvatele města představovat žádné zásadní riziko. „Ohrožená budou spíše místa, kde Nisa Liberec opouští. Nicméně tamní hasiči i obyvatelé jsou informovaní. Obecně jsme tentokrát díky skvělé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu na situaci mnohem lépe připraveni. Musíme je velmi pochválit, stejně jako vládu profesionální i dobrovolné hasiče a další složky integrovaného záchranného systému. Díky nim jsou šance, že všem zvládneme co nejlépe, mnohem vyšší,“ dodává Rašín.

Zjemnění prognózy podle něj nicméně neznamená, že by měli lidé v Liberci přestat situaci věnovat pozornost. „I nadále doporučujeme situaci bedlivě sledovat. Vlivem vytrvalého a silného deště může totiž dojít k rozdvodňování drobnějších toků a zaplavování nemovitostí nebo jejich nižších částí, tedy sklepů vodou, která stéká z komunikací a přilehlých svahů. Pokud taková situace u obyvatel Liberce nastane, mohou se občané obracet na místní sbory dobrovolných hasičů nebo na povodňovou komisi Liberce na takzvanou havarijní linku, jejíž číslo je 602 482 318," dodává místopředseda povodňové komise ORP Liberec.

V noci na sobotu naštěstí hladina Lužické Nisy klesla pod 1. SPA. 

Třetí povodňový stupeň v Jablonci nad Jizerou

Kolem půlnoci z pátku na sobotu dosáhla 3. povodňového stupně dosahovat také Jizera v Jablonci nad Jizerou. Podle prognózy meteorologů by ale měla během soboty voda mírně klesat.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením SDH Frýdlant a Větrov a Jaroslav Demčák

Štítky povodně, Liberecký kraj, Hejnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní toky v Libereckém kraji na několika místech v noci na sobotu dosáhly stavu ohrožení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.