Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Promáčený den a výhled nejisté noci. Liberecko obchází obavy

Podmáčená železniční trať, uzavřené silnice, zatopené sklepy a zahrady, popadané stromy. Obavy, vztek i bezradnost. A pak také ohromné nasazení, ochota pomáhat a solidarita. Pár slov shrnuje situaci na Liberecku i v celém kraji, která panuje už od soboty a potrvá ještě nějaký čas.

Vydatné deště, které ustaly jen na několik desítek minut, naplnily koryta řek skoro v celé zemi. Liberecký kraj nevyjímaje. Vláda podle premiéra Petra Nečase vyhlásila pro téměř všechny kraje, včetně toho našeho, stav nouze. Meteorologové varují před neustávajícími dešti. Ty mají trvat nejméně celou noc.

Vylité říčky a řeky děsí na Liberecku obyvatele tradičních míst – Višňové, Mníšku, Chrastavy, Frýdlantska nebo Hrádku nad Nisou a i dalších obcí i města.

To co je tady teď je jen slabý odvar toho, co přišlo v roce 2003. Ale pokaždé, když přijde déšť, máme to v sobě, máme strach. Naštěstí zatím to nejhorší jsme v noci na dnešek zaspali,“ popsala své pocity žena z Višňové.

Hovořila o situaci, která byla na Smědé mezi půlnocí a pátou hodinou ráno v neděli. To nejvýš hladina vystoupala na hodnotu 271 centimetrů. Na stejném místě se ale začala situace zhoršovat o pár hodin později, konkrétně ve čtyři hodiny odpoledne. Opět zde začal platit 3. stupeň povodňové aktivity. V neděli, v sedm hodin večer, byla hladina Smědé zpět na hodnotě 268 centimetrů.

Nedělní večer prožívají v obavách i lidé v Hrádku nad Nisou, kde stoupla Nisa a byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity a hladina stále stoupala výš.

Vodu ve svých domech doslova očekávají každou hodinou i obyvatelé Mníšku. „Už je to u nás tradice, voda vždycky zaplaví zahrady a rozleje se do luk. Baráky zatím odolávají, ale voda už je skoro u prahů,“ popsala situaci čtyřicátnice Jana. Od 16. hodin platí na Jeřici v Mníšku 3. stupeň povodňové aktivity, v 19.15 hodin byla hladiny vody, podle údajů z měření Povodí Labe, na úrovni 124 centimetrů.

Bdělost v Liberci

Celý den shlíží s obavami k nebi i lidé v Liberci. Celou neděli na Lužické Nise platí 1. stupeň povodňové aktivity a hladina vody klesá jen pozvolna.

Jana Prokopová si odpoledne s obavami prohlížela hladinu Nisy u fotbalového stadionu Slovanu. "Už je to tady zase. Ale zatím to vypadá, že to nebude tak hrozné. Před třemi lety byla voda o více než půl metru výš."

Na řeku se chodí dívat už od soboty. "Stoupá to, stoupá. Předpověď ale není tak zlá, tak snad už bude voda jen klesat," dodala mladá žena.

Zasedal krizový štáb

Odpoledne zasedli také členové Povodňové komise Libereckého kraje. „Sešli jsme se především z preventivních důvodů, a abychom si navzájem  předali  informace. Dosud žádná obec ani ORP nepožádaly o pomoc,  a tak není důvod, aby Povodňová komise Libereckého kraje přijímala nějaká speciální opatření,“ řekl po zasedání hejtman Martin Půta.

Kvůli vodě silničáři uzavřeli několik cest. Například silnici III. třídy mezi Černousy a Boleslaví. „Policisté ve spolupráci s Krajskou správou Silnic LK objížďky označili a nyní z bezpečnostních důvodů kontrolují, aby je někdo neodstranil a nedošlo tak k nějaké havárii nebo úrazu,“ zdůraznil po jednání povodňové komise krajský ředitel Policie ČR Milan Franko.

Aktuálně byla v neděli před 20. hodinou uzavřena silnice číslo 0358 v Předláncích v obci Višňová. Kvůli záplavám nebude sjízdná až do pondělního večera.

Voda podemlela také vlakové koleje na trati mezi Libercem a Českou Lípou, konkrétně v úseku mezi Křižany a Rynolticemi. Trať je v tomto úseku proto uzavřená a vlak tady pojede až do zítřejšího rána. České dráhy zajistily náhradní dopravu autobusy.

Na nohou zůstávají i hasiči. Od rána do sedmi hodin večer vyjížděli v Libereckém kraji k 45 technických zásahů, které souvisely s povodněmi.

Zejména je bylo potřeba při odčerpávání vody na několika místech v Libereckém kraji - například v části obce Dětrichovec (Jindřichovice pod Smrkem), kde se rozlila voda z tamního rybníka.

Tři jednotky hasičů pak zasahovaly také v Hejnicích v ulici Petra Bezruče. Tam hasiči odčerpávali zhruba 40 cm vody ze sklepa. K dalšímu čerpání vody ze sklepa základní a mateřské školy byli hasiči přivoláni v 18.26 hodin do části obce Prácheň,“ popsala další ze zásahů Zdenka Štrauchový z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Hasiči vyráželi i k odstraňování popadaných stromů. Odstraňovali je například v části obce Újezd či Pavlovice na Českolipsku.

Aktuální situace na Liberecku ve 20.00 hodin

3. SPA
Smědá, Předlánce
Jeřice, Mníšek
Bulovský potok, Frýdlant

2. SPA
Lužická Nisa, Hrádek nad Nisou
Smědá, Frýdlant
Jeřice, Chrastava

1. SPA
Lužická Nisa, Liberec
Smědá, Bílý Potok

Redakce

Štítky Liberecký kraj, sklep, silnice, Lužická Nisa, Smědá, Mníšek nad Hnilcom, Liberec, Hrádek nad Nisou, Petr Nečas, část obce, Chrastava, Petr Bezruč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Promáčený den a výhled nejisté noci. Liberecko obchází obavy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.