Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sklárna v Harrachově zaplatila loni za energie pětinásobek toho, co v roce 2021

Sklárna a minipivovar v Harrachově zaplatila loni za energie více než pětinásobek toho co v roce 2021. Jen za plyn, který je pro výrobu skla klíčový, dala loni malá firma s 80 zaměstnanci 22,5 milionu korun, o rok dříve za něj zaplatila 4,1 milionu. Firma tak přišla o veškeré úspory a rezervy, které měla na novou sklářskou pec, na žádné kompenzace nedosáhla, řekl majitel sklárny František Novosad.

Sklářská výroba patří k energeticky velmi náročným odvětvím, i když se podle Novosada snaží firma šetřit a sklo taví jen obden, spotřebu výrazně snížit nedokázala. Ročně spotřebuje kolem 8000 megawatthodin plynu. Kvůli vysokým nákladům na energie zvažoval v říjnu majitel dokonce úplné zastavení výroby, nakonec si to ale rozmyslel. „Zakázek máme dost," řekl. V letošním roce už by navíc situace firmy měla být lepší, zatímco loni nakupovala plyn za spotové ceny, na letošní rok ho má zajištěný za 26 eur (625 Kč) za megawatthodinu.

Podle Novosada nebyly náklady na energie jediné, které šly nahoru. „Zdražily i suroviny, přidat jsme museli i zaměstnancům, ani pro ně to není jednoduché," poznamenal. Kvůli zvýšení nákladů musela sklárna zvýšit ceny, ne všichni zákazníci to ale byli ochotni akceptovat. „Zvedli jsme ceny o nějakých deset až 15 procent, přišli jsme asi o dva zákazníky," řekl majitel sklárny.

Harrachovská sklárna patří k oblíbeným turistickým cílům v Libereckém kraji, v krizových letech 2008 a 2009 to byla právě turistika, co pomohlo sklářskou výrobu v Harrachově udržet. Před covidem tudy prošlo za rok až 70 tisíc lidí. „Na tuhle úroveň jsme se zatím nevrátili, loni byla návštěvnost zhruba na polovině. Chybí nám hlavně autobusové zájezdy s německými důchodci, méně je i ubytovaných hostů," řekl Novosad. Na předcovidovou úroveň se ale podle něj loni vrátil prodej piva a také prodej v podnikové prodejně v areálu.

Sklárna v Harrachově

Sklárnu v Harrachově založili před rokem 1712, a je tak nejstarší fungující sklárnou v Česku a Evropě. Sklárna má památkově chráněnou brusírnu, cenný je ale celý areál včetně torza kamenného mlýna nebo kaple sv. Anežky. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry, většina produkce míří do zahraničí. V areálu je také sklářské muzeum a prodejna, výtvarná dílna, minipivovar, pivní lázně, hotel a restaurace. V roce 2021 utržila sklárna přes 50 milionů korun, o pětinu víc než v roce 2020, loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sklárna Harrachov

Štítky ČR, sklo, energie, firmy, Harrachov, sklárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklárna v Harrachově zaplatila loni za energie pětinásobek toho, co v roce 2021  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.