Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Údržba krajských silnic už přišla na 110 milionů korun. Nejhorší byl leden

Náklady na zimní údržbu v Libereckém kraji už překročily 110 milionů korun a jsou nejvyšší za poslední čtyři roky. Nejdražším měsícem byl leden, kdy údržba krajských komunikací stála bezmála 60 milionů korun. Únor byl z pohledu silničářů průměrný či lehce podprůměrný a náklady se budou pohybovat kolem 20 až 25 milionů korun. Po třech poměrně mírných zimách očekávají i výrazně vyšší škody na silnicích způsobené velkými výkyvy teplot.

„Po skončení zimního období a až to dovolí klimatické podmínky, důkladně vyhodnotíme stav silnic a škody a následně zvolíme způsob oprav. Případně budou uplatněny reklamace na stavby z předešlých pěti let," uvedl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Už teď je podle něj ale jasné, že 125 milionů vyčleněných pro letošní rok na zimní údržbu silnic stačit nebude. „Musíme navýšit prostředky na zajištění zimní údržby v podzimních měsících letošního roku přibližně o 20 milionů. Ze statistik vyplývá, že zimní údržba na podzim stojí zhruba 45 milionů," dodal Pieter.

Peníze chce přidat z přebytku loňského hospodaření. Silnice LK zajišťují údržbu 2077 kilometrů krajských komunikací druhé a třetí třídy. Jen zhruba 70 kilometrů zůstalo letos v zimě bez údržby. Většinou jde o málo používané silnice třetí třídy, po kterých nejezdí veřejná doprava. Bez údržby je ale také silnice druhé třídy 290 kolem přehrady Souš, která se na zimu uzavírá. Neudržuje se ani krkonošská komunikace 286 z Horních Míseček na Vrbatovu Boudu.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. S každým rokem proto přibývá silnic, které se v zimě solí. „V letošním roce už jsme na silnice vysypali více než 9000 tun soli. V minulé zimě to od listopadu do konce března bylo jen něco málo přes 8000 tun soli a náklady na zimní údržbu dosáhly 101,5 milionu korun," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má krajské komunikace na starosti.

Podobná byla zimní údržba i o rok dříve. Výrazně nižší náklady byly v zimě 2013/2014, která byla extrémně mírná. Na údržbu silnic spotřebovali silničáři 5100 tun soli a celkové náklady dosáhly 74,8 milionu korun.

Autoři

Štítky silnice, zima, údržba, Liberecký kraj, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Vrbatova bouda, Silnice LK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Údržba krajských silnic už přišla na 110 milionů korun. Nejhorší byl leden  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.