Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Liberec nové parkovací automaty nepořídí, odkoupí současné

Liberec odloží pořízení nových parkovacích automatů minimálně o několik let. Místo toho od svých technických služeb odkoupí ty, které si dosud pronajímal. Za 58 přístrojů zaplatí bez daně skoro 945 tisíc korun, vlastnit je bude od letošního července.

Radnice ještě loni uvažovala o tom, že parkoviště osadí novými automaty už letos. Měly přinést zlepšení služeb. To se ale podle Kysely povedlo i bez výměny automatů. Nejvýraznější novinkou bylo loni zavedení možnosti platit za parkování bezhotovostně prostřednictvím sms zprávy nebo přes mobilní aplikaci. "Nepotřebujeme k tomu v tuto chvíli kvalitnější automaty," řekl náměstek primátora Tomáš Kysela (dříve ANO).

Současné parkovací automaty umožňují jen platbu hotově mincemi bez možnosti vrácení. Modernější by měly umožnit placení bankovkami nebo platební kartou. Takové například fungují na obecních parkovištích v nedalekém Bedřichově.

V Liberci se první automaty objevily skoro před 20 lety, nyní jich je po městě 58 a další by měly přibýt po skončení zimy v Pastýřské ulici. Kysela předpokládá, že současné přístroje mohou být funkční ještě dva až tři roky. "Stávající, jak se říká železa, jsou ještě v provozuschopném stavu a nemá smysl opouštět tuto technologii," řekl Kysela. Radnice plánuje, že je začne nahrazovat postupně za několik let. Cenu za pořízení jednoho přístroje odhaduje zhruba na 100 tisíc korun. Jako první by na řadu měla přijít nejvytíženější parkoviště v centru města.

Na městských parkovištích je 2157 parkovacích míst, z toho 860 je rezidentských a abonentních. Na tržbách z parkovišť loni město získalo přes 19 milionů korun, z toho výnos z parkovacích automatů byl 16,4 milionu korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, ANO 2011, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nové parkovací automaty nepořídí, odkoupí současné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.