Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Liberecký kraj dá letos miliony korun do rozvoje cyklodopravy

Liberecký kraj dá letos 12 milionů korun do rozvoje cyklodopravy, je to více než dvojnásobek toho co loni. Peníze jsou určeny na spolufinancování výstavby a oprav tras, ale také na projektovou přípravu nových. Cyklodoprava je jednou z krajských priorit, což se promítlo ve výrazném navýšení prostředků na ni. V roce 2016 bylo v rozpočtu pět milionů korun, teď je to o sedm milionů víc.

Sedm milionů rozdělí kraj na dotacích, požádat o ně mohou od 1. do 25. dubna nejen obce, ale také svazky obcí, zájmová sdružení právnických osob nebo mikroregiony. Pět milionů půjde z programu na opravy a výstavbu, dva miliony jsou určeny na projekty. Dalších pět milionů korun je podle Pietera určeno na projektovou přípravu páteřních cyklotras, kterou bude objednávat přímo Liberecký kraj.

Žadatelé mohou získat až 70 procent celkových nákladů projektu od kraje. "V případě projektů na rozvoj cyklistické dopravy je minimální možná výše dotace 400.000 Kč, maximálně dva miliony korun. Můžeme tak podpořit i větší projekty, které pomohou dalšímu rozvoji cyklodopravy v Libereckém kraji a zvýší její bezpečnost," doplnil náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). V případě přípravy projektových dokumentací je minimální výše dotace 100 tisíc korun, maximálně milion.

V Libereckém kraji je zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, ale také trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, většinou využívají již existující komunikace. Mnohde se ale cyklistické trasy kříží s hlavními komunikacemi, a jsou proto rizikové z hlediska bezpečnosti dopravy. Hlavní snahou je proto oddělit postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, projekt, cyklistická trasa, dotace, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj dá letos miliony korun do rozvoje cyklodopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.