Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Zima v Libereckém kraji vyšla silničáře na více než 100 milionů korun

Zima v Libereckém kraji byla pro silničáře navzdory nebývale náročnému lednu průměrná. Náklady na zimní údržbu dosáhnou podle předběžných odhadů 135 milionů korun, což je finančně průměrná zima. Nejdražším měsícem byl podle silničářů leden, kdy údržba krajských komunikací stála bezmála 60 milionů korun. Letošní leden tak patřil k nejdražším za posledních deset let. Únor a březen už byly z pohledu nákladů na údržbu spíše podprůměrné.

Poslední tři zimy byly v Libereckém kraji výrazně mírnější než ta letošní. "Množství sněhu bylo zhruba poloviční," poznamenal Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má krajské komunikace na starosti. Předchozí zimu stála údržba komunikací od listopadu do konce března necelých 102 milionů korun. Extrémně mírná byla zima 2013/2014, kdy náklady nedosáhly ani 75 milionů. Naopak extrémně náročná byla podle Šéna zima 2012/2013, kdy kraj zaplatil za zimní údržbu svých komunikací druhých a třetích tříd rekordních 153 milionů korun.

"Únor a také začátek března byl navíc poznamenán výrazným střídáním teplot, které nejvíc ubližuje vozovkám. V noci to promrzlo na nějakých minus osm až devět a pak přes den do toho svítilo sluníčko a silnice se ohřály na deset až 15 stupňů. Jak do toho zatéká voda, tak strašně rychle degradují," poznamenal Šén. Špatný stav silnic ale není podle něj způsoben jen náročnou zimou, ale i dlouhodobým podfinancováním krajských komunikací, které se zatím nepodařilo dohnat. Přestože se do silnic v Libereckém kraji investovalo jen v posledních osmi letech víc než než 6,5 miliardy korun, stále je polovina komunikací ve špatném či dokonce havarijním stavu.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Silnice LK zajišťují údržbu 2077 kilometrů krajských komunikací druhé a třetí třídy. Jen zhruba 70 kilometrů zůstalo letos v zimě bez údržby. Většinou šlo o málo používané silnice třetí třídy, po kterých nejezdí veřejná doprava. Bez údržby ale zůstala také silnice druhé třídy 290 kolem přehrady Souš, která se na zimu uzavírá. Silničáři neudržovali ani krkonošskou komunikaci 286 z Horních Míseček na Vrbatovu Boudu.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, zima, údržba, silnice, Silnice LK a.s., Vrbatova bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima v Libereckém kraji vyšla silničáře na více než 100 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.