Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Skoro tisíc kilometrů krajských silnic je ve špatném stavu. Letos se opraví necelých sto

Liberecký kraj investuje letos do rekonstrukcí svých silnic druhých a třetích tříd zhruba 807 milionů korun. Připraveno je 66 staveb. Opravy by se mělo dočkat 94 kilometrů silnic a 18 mostů. V nevyhovujícím nebo havarijním stavu je přitom více než desetkrát kilometrů víc.

Téměř 55 procent peněz získal kraj z evropských fondů a Státního fondu dopravní infrastruktury, ze svého dá 364 milionů korun.

Ve srovnání s loňským rokem jsou letos investice do krajských silnic zhruba dvojnásobné, především díky evropským dotacím, pomohly i vyšší příjmy z daní.

„Pokud ale půjdeme tímto tempem dál, naši silniční síť opravíme za 23,5 roku, protože vnitřní dluh na komunikacích přesahuje pět miliard korun. Tímto tempem se jejich stav nikdy nemůže zlepšit, pokračujeme v udržování stavu, který je nyní a bez výraznější podpory ze státního rozpočtu nebo evropských fondů kraje nejsou schopny silniční síť zlepšovat," varoval hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj vlastní téměř 2077 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Přestože do jejich rekonstrukcí a oprav investoval kraj jen v posledních osmi letech víc než 6,5 miliardy korun, stále je polovina komunikací ve špatném či havarijním stavu. Podle analýzy, kterou si Liberecký kraj nechává každoročně zpracovat, bylo koncem loňského roku v nevyhovujícím nebo havarijním stavu téměř 990 kilometrů silnic a ve výborném stavu méně než 269 kilometrů.

Pro letošní rok je připraveno silničních 66 akcí. „V současné době máme zahájená nebo již dokončená výběrová řízení na zhotovitele 19 staveb, dalších 11 akcí už je pod smlouvou z loňského roku," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter. Největší silniční stavbou letošního roku je rekonstrukce pěti silnic na Frýdlantsku v rámci česko-polského projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha". Oprav za 7,7 milionu eur (205 mil. Kč) se dočká 25 kilometrů komunikací. Práce na čtyřech silnicích už začaly, pátá podle silničářů čeká, až skončí migrace žab.

Pracuje se už také například na rekonstrukci silnice druhé třídy v Oknech nebo na rekonstrukci mostu v Tuhani na Českolipsku.

Autoři

Štítky silnice, Liberecký kraj, rekonstrukce, Státní fond dopravní infrastruktury, Martin Půta, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skoro tisíc kilometrů krajských silnic je ve špatném stavu. Letos se opraví necelých sto  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.