Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Frýdlantsko slaví. Od června tu opět neprojedou velké kamiony jedoucí z Polska

Už skoro rok trápí řidiče a obyvatele od Mníšku až po Habartice velké kamiony. Ty jezdí po silnici I/13 přes přechod Zawidow – Habartice. Právě tam by se během června měla vrátit značka, která těmto kamionům vjezd na naše území zakazuje.

Mezi Libercem a Habarticemi došlo k velkému nárůstu počtu kamionů kvůli opravě mostu před polskou Bogatyniou ve směru od Hrádku nad Nisou. A právě Habartice byly jednou z objízdných tras. Jenže silnice tu vede přímo Frýdlantem, Dětřichovem nebo Mníškem a situace byla leckdy velmi špatná.

„Neustále jsme se snažili zjistit, zda se po dokončení opravy mostu značka se zákazem vjezdu vozidlům nad 12 tun na hraniční přechod Zawidów – Habartice vrátí. Nikdo na polské straně nám ale otázku nezodpověděl. Rozhodl jsem se proto zjistit informaci přímo v Polské republice. V obci, kterou nadměrná kamionová doprava trápí stejně jako Frýdlant,“ uvedl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Také v Zawidówě totiž řeší problémy, které nadměrná kamionová doprava přináší. „Jsou to například praskající domy nebo propadající se kanalizační šachty,“ doplnil.

Práce na mostě u Bogatynie mají skončit během května. „V průběhu června se pak na hraniční přechod Zawidów – Habartice vrátí značka zakazující vjezd vozidel nad 12 tun,“ uvedl starosta Zawidówa Robert Łężny.

Nákladní doprava by se tak v červnu měla vrátit na svou původní trasu Görlitz – Bogatynia – Hrádek nad Nisou.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky Habartice, Frýdlantsko, Polsko, Liberec, Mníšek nad Hnilcom, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Zawidów, Jiří Stodůlka, Bogatynia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantsko slaví. Od června tu opět neprojedou velké kamiony jedoucí z Polska  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.