Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Horákovku lemuje nový cyklopruh, podmínky pro cyklisty v Liberci se i tak zlepšily jen mírně

Podmínky pro cyklisty v Liberci se v posledních letech zlepšily jen mírně. Přibyly hlavně vyznačené pruhy u opravovaných silnic, nové úseky jsou stále ve fázi příprav. Nejblíže k realizaci je prodloužení cyklostezky vedoucí kolem řeky Nisa ve směru na Machnín.

"Je to ten úsek za čistírnou odpadních vod. Letos si podáme žádost o dotaci a předpokládám, že stavba by měla začít v příštím roce," uvedl náměstek primátora pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec). Liberec chtěl zhruba kilometrový úsek za 17 milionů korun stavět už před dvěma lety, tehdy ale nezískal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Tentokrát náměstek předpokládá, že budou úspěšní. Peníze chce totiž město získat z Integrovaného plánu rozvoje území, který zahrnuje jen region Liberce a Jablonce nad Nisou.

Nový úsek by měl navazovat na čtyřkilometrovou cyklostezku z dolního centra k jízdárně v Růžodole. Kromě cyklistů a pěších ji hojně využívají také inlajnisté či maminky s kočárky při procházkách. "Je to vysoce exponovaná trasa, chybí ale návaznost. Stojíme hodně o to, aby se tento úsek realizoval," uvedl primátor Tibor Batthyány (býv. ANO). Prodloužení trasy by podle předsedy spolku Cyklisté Liberecka Pavla Matějky znamenalo, že se cyklisté dostanou z centra na okraj města, aniž by museli jet po jakékoli frekventované silnici.

V Liberci s kopcovitým terénem zatím moc cyklostezek není, podle webu radnice mají dohromady deset kilometrů. V plánech města je v příštích letech vybudovat s pomocí evropských dotací dalších bezmála sedm kilometrů. Jde o devět úseků v blízkosti řeky Nisy, odhadem na ně bude potřeba skoro 45 milionů korun. Jejich realizací by se pro cyklisty zlepšilo zejména spojení mezi centrem a Poštovním náměstím v Rochlici. Podle Matějky je pro cyklisty důležitá nejen výstavba cyklostezek, ale také takzvaná prostupnost městem a odstraňování bariér. Ocenil například, že se povedlo s radnicí a policií dojednat, že některými jednosměrnými komunikacemi v centru budou moci cyklisté v brzké době jezdit obousměrně.

"Jde hlavně o ulice kolem Nerudova náměstí a uličky směrem k nemocnici," upřesnil. Za přínosné také považuje, že se na cyklisty nezapomnělo při loňské rekonstrukci frekventované ulice Dr. Milady Horákové. V opravené části přibyly speciální pruhy.

Autoři | Foto Facebook/Jiří Rutkovský

Štítky cyklista, Liberec, cyklostezka, Lužická Nisa, Liberec XXXIII-Machnín, Pavel Matějka, Jan Korytář, Státní fond dopravní infrastruktury, Milada Horáková, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horákovku lemuje nový cyklopruh, podmínky pro cyklisty v Liberci se i tak zlepšily jen mírně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.