Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zimní údržba v Liberci byla druhá nejdražší za osm let

Zimní údržba silnic a chodníků v Liberci byla druhá nejdražší za posledních osm let, výrazně nadprůměrný byl hlavně leden. Podle předběžných údajů stála město zima 45,5 milionu korun včetně daně.

"Fakturace za zimní období však není stále uzavřena," uvedla mluvčí Technických služeb města Liberce Alžběta Přikrylová. Dražší než letošní zima byla v posledních osmi letech jen údržba na přelomu let 2012 a 2013, město za ní zaplatilo 50,4 milionu korun.

Náklady na průměrnou zimu se ve stotisícovém městě pohybují kolem 30 milionů korun. Letos byl drahý zejména leden, kdy výdaje činily 27,5 milionu korun. Pro srovnání - loňský leden přišel na 13,6 milionu. Náklady na lednovou údržbu zvýšilo to, že se sníh musel odvážet, hlavně z centra. Technické služby si navíc musely najmout externí techniku i pracovníky.

V průběhu zimy bylo na silnice a chodníky v Liberci vysypáno 3440 tun soli, 2860 tun drtě a 287 009 litrů solanky. Při minulé zimě to bylo 3761 tun posypového materiálu a 280 tisíc litrů solanky. Technické služby se staraly v Liberci v zimě o 407 kilometrů silnic, 165 kilometrů chodníků, veřejná prostranství, parkoviště, schodiště a zastávky MHD. Do zimní údržby se zapojilo podle potřeby až 90 sypačů, radlic a další techniky a 130 pracovníků na ruční úklid.

Od začátku dubna už technické služby podle Přikrylové dělají jarní úklid, skončit by měl nejpozději do konce května. Technické služby zároveň ve městě opravují nejhorší výtluky. Radnice na to uvolnila sedm milionů korun. V těchto dnech pokračují opravy například na silnici, která vede ze Sokolovského náměstí k radnici.

Autoři

Štítky Liberec, zima, silnice, chodník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba v Liberci byla druhá nejdražší za osm let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.