Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cyklistům v Libereckém kraji začne sloužit stezka sv.Zdislavy

Cyklistům v Libereckém kraji začne sloužit první úsek nově budované cyklostezky sv. Zdislavy. Více než tříkilometrovou první etapu, která spojuje Svor a Nový Bor na Českolipsku vybudovaly Lesy ČR. Stálo to 13 milionů korun, cyklisté na něj budou moci poprvé vyrazit v sobotu 6. května.

Na přípravě cyklostezky sv. Zdislavy se pracuje od roku 2012. Zhruba 38 kilometrů dlouhá trasa má propojit Nový Bor s Bílým Kostelem nad Nisou na Liberecku. Hlavním cílem projektu je odvést cyklisty z frekventované silnice I/13 a I/9 mezi Libercem a Děčínem.

Stezka by měla částečně využít i těleso nevyužívané železniční trati. Celkové náklady na vybudování stezky se odhadují na 190 milionů korun. "Stezka naváže na cyklomagistrálu Ploučnice, Odra-Nisa i na cyklostezku Varhany," doplnil krajský ředitel Lesů ČR z Liberce Ludvík Řičář. Na projektu spolupracují obce Nový Bor, Svor, Cvikov, Kunratice u Cvikova, Velký Valtinov, Jablonné v Podještědí a Rynoltice. Lesy ČR se ujaly úvodní etapy. "Sloužit bude cyklistům a pěším, ale využije ji také lesní technika při naší hospodářské činnosti," dodal Řičář. Další etapy se připravují.

Nová cyklostezka prochází krajem svaté Zdislavy, české šlechtičny, léčitelky a ochránkyně chudých, která ve 13. století žila na Lemberku u Jablonného v Podještědí. Proslula skutky milosrdenství, dobročinností a křesťanské lásky k bližnímu i svým léčitelským umem. Zasloužila se o vznik dominikánského kláštera v Jablonném v Podještědí. Zdislava z Lemberka byla svatořečena v květnu 1995 a je patronkou Libereckého kraje.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky cyklista, Zdislava, Liberecký kraj, cyklostezka, Lesy České republiky, Nový Bor, okres Česká Lípa, Jablonné v Podještědí, Liberec, Bílý Kostel nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistům v Libereckém kraji začne sloužit stezka sv.Zdislavy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.